+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nikdo neumí vyrobit špičková tepelná čerpadla pro všechny potřeby

27.09.2024 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: GT Energy s.r.o. Časopis: 4/2024

33 let se věnujeme výhradně tepelným čerpadlům a díky tomu jsme vyzkoušeli jejich nasazení prakticky ve všech myslitelných aplikacích. Zastupujeme a dodáváme čerpadla od předních švédských, finských, rakouských, japonských a španělských dodavatelů. Od každého z nich nabízíme to nejlepší, co umí, a i proto jsme dnes největším dodavatelem tepelných čerpadel v České republice.

Image 1Obr. 1 • Kombinace vysokoteplotních čerpadel Q ton pro teplou vodu a IVT pro vytápění

Žádný výrobce na světě neumí dodávat špičková tepelná čerpadla ve všech potřebných technických provedeních a výkonech. Proto jsme vybrali tepelná čerpadla od sedmi špičkových světových producentů a vytvořili tak zcela unikátní nabídku, která svojí šířkou nemá u ostatních dodavatelů tepelných čerpadel obdoby.

Rodinné domy

Nejprodávanější značkou tepelných čerpadel pro rodinné domy je na českém trhu bezpochyby švédské IVT. Monobloková vzduchová čerpadla IVT AIR X a zemní IVT GEO 600 patří k tomu nejúspornějšímu, co se v této kategorii vyrábí. Výjimečná je i jejich kvalita a životnost, kdy některé z našich prvních instalací jsou v provozu už přes 30 let.

Středně velké budovy

Pro větší rodinné domy, firemní objekty a bytové domy doporučujeme zemní čerpadla ECOFOREST, která mají integrovaný systém pasivního a aktivního chlazení, snadnou propojitelnost s FVE a dokáží při chlazení rovnou rekuperovat odpadní teplo do teplé vody. Ze vzduchových čerpadel jsme pro tuto kategorii budov vybrali rakouský HELIOTHERM, jehož čerpadla jsou při svém výkonu až 55 kW v jedné jednotce mimořádně tichá a jako jediná značka se v této výkonové kategorii zabývá i tím, jak čerpadlo vypadá.

Velké budovy a speciální aplikace

Finský výrobce OILON je zaměřený na opravdu velké aplikace tepelných čerpadel země-voda a voda-voda až do výkonu 4000 kW, vhodné pro velké komerční budovy, teplárenství a využití odpadního tepla. Pro efektivní výrobu velkého množství teplé vody využíváme japonské vzduchové čerpadlo MHI Q ton, které dokáže vodu ohřát až na 90 °C, a to s o 20 až 30 % nižší spotřebou elektřiny než jakékoliv jiné, běžné vzduchové čerpadlo.
Vytápění a chlazení s velkými vzduchovými čerpadly je obvykle nemalý problém, protože většina výrobců nabízí pouze upravené chladicí jednotky, které se vyznačují nízkou energetickou třídou a vysokou hlučností. Z toho se vymyká švédské QVANTUM, dodávající jednotky s výkonem až 160 kW. Jejich unikátní technologie má mezi vnitřní jednotkou a výparníkem meziokruh s nemrznoucí směsí. To řeší věčné dilema vzduchových čerpadel, jestli propojit jednotky otopnou vodou a riskovat zamrznutí, nebo je propojit chladivem a vyrobit si tak spoustu dalších nepříjemných komplikací.

Image 0Obr. 2 • Tepelná čerpadla HELIOTHERM v designovém provedení se zakrytými výparníky a ventilátory

Pokud je v budově využíván zemní plyn, může být díky dnešní vysoké ceně elektřiny nasazení elektrických tepelných čerpadel nevýhodné. Proto nabízíme japonská plynová tepelná čerpadla YANMAR a od stejného výrobce i mikrokogenerační jednotky NEOTOWER. V těch vidíme velký potenciál využití právě pro stávající větší budovy s plynovými kotelnami, kde tepelná čerpadla obvykle nejde z ekonomických nebo technických důvodů použít.

Díky těmto různým typům čerpadel, můžeme i v jednom projektu kombinovat více technologií a dosahovat tak ještě vyšších úspor energie. Příkladem je kombinace vzduchových čerpadel HELIOTHERM pro vytápění a chlazení s vysokoteplotními čerpadly Q ton pro přípravu teplé vody.

Informace o uvedených tepelných čerpadlech najdete na webu www.protc.cz

Firemní článek