+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Číslo: 4/2024

Úvodník

Vážení čtenáři,

1. července spustilo ministerstvo pro místní rozvoj informační systém stavebního řízení (ISSŘ) a webovou aplikaci Portál stavebníka. ISSR by mělo příslušným úřadům umožnit digitálně spravovat veškerou agendu spojenou se stavebním řízením. Portál stavebníka je zase určen veřejnosti k podávání žádostí a online komunikaci s úřady. Digitalizované stavební řízení je součástí nového stavebního zákona.

Značný náběhový chaos se dal jistě očekávat a bylo by absurdní se domnívat, že bude vyřešen během prvních prázdninových týdnů, neřkuli dnů. Právě kvůli obavám stavebníků ze zahájení digitalizace, časové nepředvídatelnosti délky řízení a hrozících finančních ztrát, byl počet podání během posledních červnových dnů enormní.
Již od jara panovala citelná nervozita také na stavebních úřadech.Úředníci dostali možnost seznámit se s novým systémem až na konci května. Tehdy jim ministerstvo poskytlo přístup do ISSŘ, ovšem pouze ve zkušební verzi. Mluvčí a vedoucí stavebních úřadů napříč republikou také svorně kritizují kvalitu a nedostatečnost školení. Stručně řečeno, řada stavebních úřadů je ještě z června zahlcena do té míry, že úředníkům může trvat do konce roku, než tato podání vyřídí. Současně by se měli učit pracovat v novém systému a postupovat podle nových vyhlášek, které ještě 30 dnů před ostrým startem digitalizace nevyšly ve Sbírce zákonů.

„Digitalizace stavebního řízení je největší změna, která se tady odehrála za posledních 35 let. Určitě budou startovní obtíže. Problémy by však neměly být tak velké, aby stavební řízení zkolabovalo, jak se část trhu obává,“ doufá ministr Ivan Bartoš.

„Je to paskvil, který se měl odložit na nějakou dobu, aby pracovníci měli čas na školení. Jenže to by znamenalo politickou porážku, protože by od 1. 7. nenajel systém,“ řekl Zdeněk Pištora ze Svazu měst a obcí ČR. „Testování nového stavebního řízení mělo trvat aspoň půl roku“, tvrdí šéf Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.
„Novému stavebnímu zákonu a jeho novelám nepředcházela žádná kvalifikovaná analýza. Jediná mantra v podobě zkrácení povolovacího řízení tak při uvedení do praxe může znamenat – a bohužel se tato obava naplňuje – zamrznutí stavebního trhu. S dopady zásadní rekodifikace stavebního práva se všechny subjekty ve stavebnictví budou muset vypořádávat ještě několik měsíců, ne-li let. Nevyjímaje státní správu a samosprávu“, to uvádí tisková zpráva ČKAIT z konce července.

Digitalizace stavebního řízení zatím není ve finální verzi. Vývoj probíhá ve dvou větvích - na jedné straně je to rozvoj podle předem daného plánu, na straně druhé jde o úpravy podle požadavků uživatelů. Ministerstvo společně s dodavateli systémy postupně upravuje, rozšiřuje a opravuje
Nicméně do 22. září bude muset MMR ještě vyřešit nepříjemnou situaci s pravomocným zákazem ÚOHS na plnění dodavatelské smlouvy s firmou InQool na vytvoření části systémů, se kterým mají pracovat právě úředníci. To samozřejmě vyvolává další nervozitu a obavy o fungování systému.
 

Alena Malátová
malatova@topin.cz

 

Obsah