+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Letní realizované projekty NRG flex

25.09.2024 Firma: NRG flex, s.r.o. Časopis: 4/2024

V dalším pokračování o realizovaných projektech společnosti NRG flex Vám ukážeme 3 zajímavé realizace napojení tepelných sítí, které aktuálně probíhají. První z uvedených projektů je projekt realizovaný na Slovensku, který představuje moderní bydlení s nově vyprojektovanými tepelnými sítěmi pro resort na Oravě. Další dva projekty se realizují v České republice, konkrétně ve Žďáru nad Sázavou, kde probíhala rekonstrukce tepelných rozvodů pod křižovatkou a rekonstrukce ocelových tepelných rozvodů ve Starém městě v Brně. V krátké době budou zveřejněna nová videa z realizací na našem YouTube kanálu a v referencích.

Tilia Gäcel – Oravský Tilia Resort

Nově realizovaný hotelový resort v lokalitě Orava je v současnosti ve výstavbě I. etapy. Celková I. etapa se skládá z 23 objektů a 72 apartmánů, většina obklopuje jezero. Výstavba začala v srpnu v roce 2023 a rokem 2024 bude dokončena zmiňovaná I. etapa projektu. II. etapa výstavby – aquapark a restaurace je plánována na rok 2025. Poslední III. etapa hotelového komplexu a golfového resortu je naplánována na rok 2026 [1, 2].

Image 1Obr. 1 • Dokončování I. etapy projektu na Oravě [1]

Z centrálního zdroje tepla se realizovalo napojení tepelných sítí pro všechny nově postavené objekty apartmánových domů. Celkově bylo dodáno přes 1400 m různých dimenzí předizolovaného plastového potrubí NRG HeatFlex pro napojení apartmánových domů.

V tomto resortu bude realizován i geotermální vrt, dodalo se již 125 m plastového potrubí NRG FibreFlex v dimenzi d160 jako příprava na jeho napojení, přičemž je ještě plánována dodávka 325 m po zrealizování vrtu v další etapě projektu.

Po zaškolení montérů našim technikem, byl investor schopen zrealizovat rozvody vlastními kapacitami, bez nutnosti dalšího navyšování finančních nákladů.

Image 2Obr. 2 • Flexibilní potrubí NRG HeatFlex

Projekt Žďár nad Sázavou

Předizolovaná plastová potrubí NRG FibreFlex Pro byla naprojektována v dimenzi d50/DA111 v délce přibližně 80 m pro projekt realizovaný ve Žďáru nad Sázavou. Celá tato trasa se uskutečnila bez jediného spoje a kolena, všechny změny trasy se realizovaly ohybem.

Image 0Obr. 3 • Frekventovaná křižovatka ve Žďáru nad Sázavou

Flexibilní plastové potrubí ukázalo svoje výhody i při tomto projektu, kde se jeho vlastnosti využily při vtahování potrubních tepelných rozvodů do stávajícího kanálu. Z důvodu co nejmenšího zásahu do cesty a okolí bylo navrženo otevření jen na pár částech trasy, přičemž většina délky potrubí se vtahovala pod křižovatkou. Tato nejfrekventovanější křižovatka tak byla bez omezení provozu a bez jakýchkoli zdržení. Původní ocelová potrubí v DN300 se ponechala v kanálu pod křižovatkou jako ochrana, do které se vtahovala předizolovaná plastová potrubí d50.

Image 3Obr. 4 • Vtahování předizolovaného plastového potrubí pod křižovatkou

Image 4Obr. 5 • Navinuté předizolované plastové potrubí na kotouči

Celkově vtahování a napojení nového předizolovaného potrubí trvalo, v časovém horizontu po ranní kávě do oběda, přibližně 4 hodiny.

Image 5Obr. 6 • Realizování napojení nových potrubních rozvodů

Brno Sovinec

Rekonstrukce tepelných sítí ve městě Brno ve Starém městě v okruhu výměníkové stanice Sovinec – v jedné z nejfrekventovanějších lokalit v Brně na ulici Vídeňská. Jednalo se o trasu ocelového předizolovaného potrubí přibližně 800 m v dimenzi DN500/DA800. Tato rozsáhlejší rekonstrukce patřila mezi největší projekty, které město Brno letos realizovalo.

Image 6Obr. 7 • Ocelová předizolovaná potrubí v dimenzi DN500 [JAGA, Miro Pochyba]

Dodaný materiál byl dovezen na 26 kamionech. Celková realizace probíhala bez problémů, přičemž byly vyzvednuty kvalitní služby logistiky a řešení realizace projektu rekonstrukce tepelných sítí.

Zdroje

[1] www.tiliaresort.sk
[2] www.asb.sk/architektura/oravsky-tilia-resort-ma-mat-vlastne-jazero-a-desiatky-apartmanov

Firemní článek