voda
28.01.2017
Vnitřní vodovod: souhrnná kvalita teplé vody a prevence proti bakterii legionela
Článek předkládá nutnost komplexního řešení eliminace bakterií legionela – teplá voda musí mít
z pohledu uživatele „souhrnnou kvalitu“ – její dostatek, stabilizovanou požadovanou teplotu, dodávku v
kterémkoliv čase, absenci senzorických závad i mikrobiologické kolonizace. Důležité je také, aby celý
systém přípravy a distribuce teplé vody měl nejen dlouhodobou životnost, ale také pravidelnou kontrolu
a údržbu. Proto není možné se soustředit třeba jen na dezinfekci připravované teplé vody, jak se nyní
většinou děje. Je opakovaně doloženo, že uváděné požadavky uživatele jsou plněny přípravou teplé vody
dvěma jednotkami ohřevu, zapojenými za sebou, v tandemu, dle patentu CZ 285 923. Do první jednotky přichází
jen studená voda, do druhé pak cirkulace s případným dávkováním biocidu. Teplota nad 50 °C v první jednotce
přípravy teplé vody zajistí eliminaci bakteriálního vnosu do druhé jednotky – distribuční systém vnitřního
vodovodu s cirkulací je takto oddělen. Také je tím dána rezerva v případě poruch či havarijních stavů
přípravy teplé vody. Příspěvek navazuje na autorův článek „Legionela, Goethe, Lord Kelvin a reálné zkušenosti“
– viz Topin č. 2/2016, str. 54–56.