+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Viega Smartloop Inliner: Energeticky úsporný a hygienický rozvod teplé vody

27.08.2024 Firma: VIEGA s.r.o.

Viega Smartloop představuje špičkový systém pro optimalizovaný rozvod a cirkulaci teplé vody. Zvyšuje komfort, snižuje energetické ztráty a nabízí bezkonkurenční hygienu.

Image 0Špičkový systém pro optimalizovaný rozvod a cirkulaci teplé vody Smartloop Inliner je založen na principu „trubky v trubce“. (foto: Viega)

Viega Smartloop Inliner: Jak to funguje?

Viega Smartloop Inliner využívá inovativní technologii pro cirkulaci teplé vody přímo v hlavním potrubí. Jde o vnitřně loženou trubku v trubce, kdy se do hlavního potrubí vloží navíc trubka s menším průměrem a připojovací sada, která se postará o cirkulaci vody. Úplně odpadá nutnost instalace vedlejšího cirkulačního potrubí. Ve srovnání s tradičním rozvodem teplé vody zůstává teplota vody ve stoupacím potrubí při použití systému Smartloop Inliner během oběhu stabilní. Díky tomu se výrazně snižují tepelné ztráty. Při správném návrhu tepelné izolace lze dosáhnout až 50% úspory na tepelných ztrátách stoupacího potrubí teplé vody a cirkulace. Systém zahrnuje také kvalitní tvarovky, spojky a regulační ventily, které zajišťují bezproblémovou instalaci a provoz.

Plánování jako alfa a omega úspěchu

Při návrhu jakéhokoli potrubního systému je klíčová optimalizace jeho dimenzování s cílem minimalizovat plýtvání vodou a teplem. To platí jak pro klasické rozvody teplé vody, tak pro inovativní systém Smartloop Inliner od Viega. Ten tím, že v sobě integruje stoupací i zpáteční potrubí v jednom kompaktním celku, snižuje prostorovou náročnost instalace a zároveň zvyšuje rychlost průtoku vody. Podrobné informace o výpočtu průtoku vody naleznete v přiloženém diagramu a tabulce tlakových ztrát. Pro precizní a efektivní návrh doporučujeme využít software Viega Viptool, který dimenzuje systém Viega Smartloop v souladu s harmonizovanou normou DIN 1988-300/EN 806. Hotový návrh vám na základě konkrétního projektu zpracuje projekční oddělení Viega a vy ho tak můžete sdílet s partnery a kolegy. S Viega Smartloop dosáhnete optimálního rozvodu vody a tepla s minimalizovaným plýtváním a maximální efektivitou.

Hlavní výhody Viega Smartloop

  • Energetická úspora: Viega Smartloop minimalizuje tepelné ztráty díky integrované cirkulaci teplé vody. To vede k výrazným úsporám energie a snížení nákladů na provoz.
  • Okamžitá dostupnost teplé užitkové vody: Systém zajišťuje, že teplá voda je dostupná ihned po otevření kohoutku. To zvyšuje komfort uživatelů a snižuje plýtvání vodou.
  • Jednoduchá instalace a údržba: Díky kvalitním komponentám se Viega Smartloop dá snadno integrovat do stávajících rozvodů teplé vody. Systém je odolný a vyžaduje minimální údržbu.
  • Hygienická bezpečnost: Neustálá cirkulace vody zabraňuje stagnaci, což snižuje riziko růstu bakterií, jako je např. Legionella. To je klíčové pro budovy s vysokými hygienickými standardy, například nemocnice a hotely.

Image 1Diagram tlakových ztrát v potrubí teplé vody Viega Smartloop. (foto: Viega)

Viega Smartloop v různých typech budov

Viega Smartloop je vhodný pro různé typy budov, včetně rezidenčních, komerčních a veřejných objektů. V rodinných domech a bytových komplexech systém zajišťuje rychlou dostupnost teplé vody, čímž zvyšuje komfort obyvatel a přispívá k úsporám energie a vody. Kancelářské budovy, hotely a další komerční objekty mohou těžit z efektivního a spolehlivého přístupu k teplé vodě, což zvyšuje provozní efektivitu a spokojenost zákazníků. Nemocnice, školy a další veřejné instituce mají specifické požadavky na hygienu a spolehlivost. Viega Smartloop naplňuje tyto požadavky díky kontinuální cirkulaci teplé vody a snadné integraci do stávajících systémů.

Závěr

Viega Smartloop je inovativní řešení pro cirkulaci teplé vody, které nabízí řadu výhod, v podobě vysoké energetické účinnosti, okamžité dostupnosti teplé užitkové vody a hygienické bezpečnosti. Tento systém je ideální nejenom pro moderní budovy, kde je kladen důraz na komfort, hospodárnost a spolehlivost, ale také pro malé i velké rekonstrukce. Velký potenciál nabízí při rekonstrukcích bytových domů, ve kterých je k udržení stanovené teploty potřeba velké množství energie nepřetržitě po celý rok. Starší budovy navíc často trpí mnohdy i více než dvojnásobně předimenzovanými rozvody teplé vody, což vede ke zbytečným tepelným ztrátám. Více informací o systému Viega Smartloop naleznete zde.

Image 2Tabulka tlakových ztrát pro systémy Viega Smartloop a Viega Sanpress Inox s průměry trubek 28/12 mm a 35/12 mm. Pro každou hodnotu průtoku „V“ jsou zobrazeny odpovídající tlakové ztráty a rychlosti proudění pro oba průměry trubek. (foto: Viega)

Firemní článek