+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Geopress K: Inovativní plastové lisovací spojky pro komunální rozvody v zemi

27.05.2024 Firma: VIEGA s.r.o.

Změna klimatu představuje nové výzvy pro práci spojenou s rozšiřováním a modernizací distribučních sítí s cílem snížit emise uhlíku. Zelený vodík je pak jedním z prvků, který bude hrát důležitou roli v energetickém mixu budoucnosti. Jeho distribuce se plánuje prostřednictvím stávajících sítí pro zásobování plynem. Kromě toho je s ohledem na stále větší sucho, s nímž se svět potýká, nutné zabránit také zbytečným únikům ve vodovodních sítích. Lisovací spojky Geopress K a Geopress K plyn vyvinuté společností Viega a vyrobené z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny nabízejí mnoho výhod pro potřebné investice do infrastruktury. Tyto mechanické lisovací spoje jsou efektivnější variantou než běžné polyethylenové svařované spoje – a verzi Geopress K plyn lze použít jak v rozvodech plynu, tak i vodíku.

Komunální služby jsou stále více pod tlakem finančních požadavků, které budou v budoucnu nutné k realizaci infrastrukturních opatření. Současně je třeba modernizovat stávající síť pro distribuci vodíku. Některé vodovodní sítě je rovněž nutné urychleně rekonstruovat, aby bylo možné trvale snížit ztráty způsobené úniky vody. S ohledem na tuto problematiku vyvinula společnost Viega nový mechanický lisovací systém Geopress K pro nejběžněji používané v zemi ložené polyethylenové trubky.

Image 2Plastové lisovací spojky Geopress K plyn pro podzemní plynové rozvody jsou nyní vhodné i pro vodíkové instalace. Systém tak splňuje budoucí požadavky na modernizaci stávající infrastruktury. (foto: Viega)

Lisování je násobně rychlejší než svařování

Ekonomické výhody mechanických lisovaných spojů vyplývají z úspory času při montáži a ze skutečnosti, že umožňují větší flexibilitu při nasazení kvalifikovaných pracovníků. Spojování plastových trubek pomocí tvarovek systému Geopress K nevyžaduje náročné opracování trubky před zalisováním. Na rozdíl od svařování není tato metoda závislá na počasí ani na zdroji energie, pokud se pracuje s akumulátorovým nářadím. Tlakovou zkoušku lze také provést bezprostředně po dokončení, protože není nutné dodržovat dobu chlazení. A nejen to, lisovat trubky lze i za situace, kdy z potrubí ještě vytéká zbytková voda.

Image 0Lisování plynových a vodovodních potrubí přináší ve srovnání s běžným svařováním polyethylenu značné časové a bezpečnostní výhody. (foto: Viega)

Sortiment systému Geopress K zahrnuje přibližně 160 komponent. To znamená, že pro kompletní rozvod pitné vody nebo plynu je na výběr téměř vše, co je potřeba. V technických listech společnosti Viega lze najít podrobné informace o typech potrubí a oblastech použití, pro které je systém Geopress K vhodný, národní normy a předpisy, certifikaci DVGW a provedené zkoušky v rámci normy ISO 17885.

Navrtávací armatury Geopress

Odbočku z hlavního rozvodu lze efektivně provést pomocí navrtávací armatury. Odbočky jsou k dispozici v několika dimenzích a dají se z hlavního rozvodu rozvádět horizontálně i vertikálně. Jde o velmi flexibilní řešení zejména pro projekty, které čeká výměna jednotlivých přípojek.

Navrtávací armatury vyrobené z velmi kvalitního plastu, lze jednoduše nasadit na hlavní potrubí a následně trvale spojit s potrubím pomocí lisovacího nástroje. Po provedení přípojky lze instalaci ihned zatížit běžným provozem. Tato instalační metoda nevyžaduje vysokou odbornost nebo nutnost svářečského oprávnění pro řemeslníky, je potřeba absolvovat pouze odborné školení.

Rozvody pitné vody a plynu

Tvarovky systému Geopress K plyn určeného pro rozvody zemního a kapalného plynu a vodíku jsou vybaveny těsněním HNBR, které zajišťuje spolehlivou těsnost. Tvarovky systému Geopress K pro rozvody pitné vody a geotermální energie mají těsnění z EPDM. Oba druhy těsnění jsou umístěné uvnitř tvarovky, aby vydržely provoz pod zemí. Rozdílné je i barevné značení svěrného kroužku – modrá barva pro rozvody pitné vody a žlutá pro plynové instalace. Díky technologii SC-Contur, která viditelně upozorní na omylem neslisované spoje během tlakové zkoušky, a dobře čitelnému kódu dohledatelnosti podle ISO 12176-4 jsou lisovací přípojky Geopress K a Geopress K plyn ideálními systémy pro napojování potrubí uložených v zemi vedoucích od páteřního rozvodu až k odběrnému místu.

Image 1Se systémy lisovacích tvarovek Geopress K plyn (pro plyn) a Geopress K (pro pitnou vodu) lze instalaci realizovat výhradně lisováním. (foto: Viega)

Široký sortiment komponent je vhodný pro typy trubek PE 80, PE 100, PE 100 RC a PE X (trubky pouze třídy SDR 11) v dimenzích od d25 až po d63 u Geopress K a v dimenzích od d32 až po d63 u Geopress K plyn.

Firemní článek