+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Rozšíření sortimentu chemických přípravků pro topné a solární systémy v prodejní nabídce IVAR CS spol. s r. o.

17.09.2024 Autor: Ing. Vladimír Zumr Firma: IVAR CS spol. s r.o.

Představujeme chemické přípravky od italské firmy MAYCHEM Srl, které doplňují a rozšiřují stávající sortiment chemických přípravků u firmy IVAR CS spol. s r.o.

Firma MAYCHEM Srl se specializuje na vývoj a výrobu kvalitních chemických přípravků pro oblast technických zařízení budov (TZB). Jedná se hlavně o zatěsňovací kapaliny pro různé objemy úniků z topných systémů, čištění podlahových a solárních topných systémů, inhibitory pro snížení rizika koroze topných i podlahových systémů a inhibované koncentráty glykolů pro přípravu nemrznoucích směsí.

Image 5

Z první skupiny bychom chtěli představit koncentrát elastické samotěsnicí kapaliny Mayline 35L, který je určen pro topné systémy s denním únikem topné vody do 35 litrů. Princip zatěsňování spočívá v mechanickém utěsnění místa úniku z vnější strany, protože přípravek funguje pouze za přítomnosti kyslíku. Dá se však použít pro všechny běžně používané materiály (plastové nebo kovové). Před použitím tohoto přípravku je nutné dokonale chemicky vyčistit topný systém. Roztok Mayline 35L se po rozředění s vodou (v poměru 1:100 dle celkového objemu topného systému) napustí do rozvodu. Následně je bezpodmínečně nutné dokonale odvzdušnit celý systém včetně oběhových čerpadel. Pro správnou funkci je také nutno zcela otevřít všechny ventily i regulační prvky a popř. i odinstalovat filtrační vložky z filtrů mechanických nečistot. Na zdroji tepla je třeba nastavit maximální provozní teplotu a na oběhových čerpadlech maximální provozní tlak. Za těchto podmínek pak musí zůstat topný systém v provozu min. 9 hodin. Po utěsnění se roztok z rozvodu vypustí, systém se dobře propláchne vodou z vodovodu a následně se napustí upravenou vodou (s parametry dle požadavků výrobce zdroje tepla), a popř. s přídavkem některého vhodného inhibitoru. Pro utěsňování topného systému přípravkem Mayline 35L nesmí být používán roztok ve větších nebo menších koncentracích, než předepisuje výrobce.  Přípravek Mayline 35L se prodává v plastových lahvích o objemu 1 litr nebo kanystrech s objemem 5 litrů v typové řadě IVAR.MY35.

Image 0

Výrobkem s podobným určením je koncentrát elastické samotěsnicí kapaliny Mayline 400, který se používá pro topné systémy s denním únikem topné vody až do 400 litrů. Princip zatěsňování je stejný jako u přípravku Mayline 35L a i tento se dá použít pro všechny běžně používané materiály (plastové nebo kovové). Stejná je i příprava před utěsněním, tzn. že je nutné dokonale chemicky vyčistit topný systém. Roztok Mayline 400 se po rozředění s vodou (v poměru 1:100 dle celkového objemu topného systému) napustí do rozvodu. Následně je bezpodmínečně nutné dokonale odvzdušnit celý systém včetně oběhových čerpadel. Pro správnou funkci je také nutno zcela otevřít všechny ventily i regulační prvky, a popř. i odinstalovat filtrační vložky z filtrů mechanických nečistot, je také třeba zkontrolovat a popř. upravit hodnotu pH v nejvyšším nebo nejvzdálenějším místě, tak aby byla v rozsahu 10,5 – 11,0. Na zdroji tepla je třeba nastavit maximální provozní teplotu a na oběhových čerpadlech maximální provozní tlak. Za těchto podmínek pak musí zůstat topný systém v provozu min. 7 hodin. Po utěsnění se roztok z rozvodu vypustí, systém se dobře propláchne vodou z vodovodu a následně se napustí upravenou vodou (s parametry dle požadavků výrobce zdroje tepla), a popř. s přídavkem některého vhodného inhibitoru. Pro utěsňování topného systému přípravkem Mayline 400, nesmí být používán roztok ve větších nebo menších koncentracích, než předepisuje výrobce. Přípravek Mayline 400 se prodává v plastových lahvích o objemu 1 litr nebo kanystrech s objemem 5 litrů v typové řadě IVAR.MY400.

Image 1

Dalším z nových chemických přípravků je koncentrát specializovaného čisticího přípravku Mayline SB, který je určen pro nízkoteplotní systémy (podlahové vytápění, sálavé panely atd.) s maximální provozní teplotou do 40 °C. Mayline SB je koncentrovaná kapalina na bázi organických sloučenin pro čištění těchto systémů, které mají problémy se sníženou tepelnou výměnou způsobenou přítomností biologických usazenin a kalů. Přípravek je po rozředění s vodou (poměr 1:100) možno používat se všemi běžně používanými materiály, jako je ocel, měď (a její slitiny), hliník, syntetické materiály (např. potrubí PEX) i kombinované materiály (např. AL-PEX). Čištění tímto přípravkem je možno provádět buď stávajícím oběhovým čerpadlem (delší čas čištění), nebo použít specializované externí čisticí čerpadlo (např. GEL.LONG LIFE SUPER FLUSH 30 nebo 40). Přípravek se doporučuje nechat v každém okruhu cirkulovat 2 – 3 hodiny, u velkých nebo silně znečištěných systémů je nutno dobu čištění prodloužit o další 3 – 4 hodiny. Po vyčištění jednotlivých okruhů se použitý roztok vypustí a okruhy se propláchnou vodou z vodovodu. Následně by se celý topný systém měl napustit upravenou vodou s přídavkem některé vhodné kapaliny. Přípravek Mayline SB se prodává v plastových lahvích o objemu 1 litr nebo kanystrech s objemem 5 litrů v typové řadě IVAR.SB. 

Image 2

Pro většinu solárních systémů se jako provozní kapalina používají nemrznoucí směsi na bázi glykolů, kde tyto látky mohou být vystaveny dlouhodobě vysokým teplotám, což může vést k biodegradačním procesům, které vytvářejí usazeniny, sraženiny, zvýšení viskozity, a naopak snížení hodnoty pH nemrznoucí teplonosné kapaliny. Koncentrát specializovaného čisticího přípravku Mayline SOLAR obsahuje speciální dispergační chemikálie, má hodnotou pH v alkalické oblasti a je určen pro odstraňování výše zmíněných nečistot a pro obnovení optimálních podmínek pro provoz solárního systému. Pro čištění solárního systému přípravkem Mayline SOLAR je nutné „starou“ teplonosnou kapalinu vypustit a systém dobře propláchnout místně dostupnou tlakovou vodou. Přípravek se po rozředění s čistou vodou v poměru 10 % až 20 % nechá pomocí specializovaného čisticího čerpadla (např. GEL.LONG LIFE SUPER FLUSH 30 nebo 40) cirkulovat po dobu 30 až 120 minut; v případě silně znečištěných systémů doporučujeme nechat přípravek působit až 240 minut a v případě potřeby vyměnit čisticí roztok za čerstvý. Čištění by se mělo provádět v ranních hodinách nebo se zakrytými panely, aby teplota čisticí kapaliny nepřesáhla teplotu 65 °C. Po vyčištění se přípravek vypustí a systém se znovu dobře propláchne místně dostupnou tlakovou vodou. Poslední fází je proplach neutralizačním přípravkem pro zvýšení hodnoty pH (např. přípravek Mayline Neutro). Pro čištění solárního systému přípravkem Mayline SOLAR nesmí být používán roztok ve větších nebo menších koncentracích, než předepisuje výrobce. Přípravek Mayline SB se prodává v plastových lahvích o objemu 1 litr nebo kanystrech s objemem 5 litrů v typové řadě IVAR.SOLAR.

Image 3

Koncentrovaný přípravek Mayline SBA je ochranná kapalina s „trojí funkcí“ - s inhibitory koroze na bázi molybdenu a s chemikáliemi bio-blokace. Roztok přípravku Mayline SBA je kapalina s kombinací speciálních inhibitorů pro sálavé topné systémy (např. podlahové vytápění) nebo i kombinované topné systémy (podlahové vytápění a otopná tělesa), snižující riziko koroze a inkrustace, navíc s přídavkem nepěnivého bezchlorového biodispersantu pro ochranu před mikrobakteriálními kmeny v topných systémech, které mají provozní teplotu nižší než 55 °C. Mayline SBA snižuje riziko koroze, tvorbu sedimentů i plynů a blokuje růst mikrobiologických kolonií, bez změny hodnoty pH. Produkt může být používán se všemi běžnými materiály, jako je železo, ocel, měď (i její slitiny), syntetické materiály (např. potrubí z PEX) i kombinované materiály (např. vícevrstvé potrubí AL-PEX).

Vypusťte topnou vodu z okruhu, pro podlahové vytápění použijte čisticí přípravek Mayline SB, pro systémy s otopnými tělesy použijte směs Mayline SB a Mayline HR. Zjistěte co nejpřesněji objem sálavého topného systému (podlahové vytápění) a pro přípravu roztoku použijte odpovídající množství Mayline SBA v 1% koncentraci, pro kombinované nízkoteplotní systémy (např. sálavé panely) použijte roztok Mayline SBA v 2% koncentraci. Naplňte asi polovinu systému vodou. Přidejte vypočtené množství roztoku s přípravkem Mayline SBA. Pak doplňte systém kompletně vodou, dobře odvzdušněte a spusťte čerpadlo pro uvedení vody do cirkulace.

Po cca jedné hodině, u velkých systémů po 3 až 4 hodinách, zkontrolujte koncentraci aktivní látky „inhibitoru“ testerem MOLYBDENUM KIT. V okruzích s 1% koncentrací musí být molybden na úrovni 100 mg/l, v okruzích se 2% koncentrací musí být molybden analogicky na úrovni 200 mg/l.

Po uvedení sálavého systému do provozu je nutné překontrolovat koncentraci molybdenu po 1 až 3 měsících. V případě, že hodnota molybdenu bude menší než 80 mg/l, je nezbytné doplnit Mayline SBA na původní hodnotu 100 mg/l. Pokud bude pro topné systémy, jako je podlahové vytápění v kombinaci s otopnými tělesy, koncentrace molybdenu nižší než 160 mg/l, je samozřejmě také nezbytně nutné doplnit přípravek Mayline SBA na původní hodnotu 200 mg/l. Následně doporučujeme kontrolovat úroveň molybdenu každý rok a doplňovat jej, pokud je to nezbytné. Přípravek Mayline SBA se prodává v plastových lahvích o objemu 1 litr nebo kanystrech s objemem 5 litrů v typové řadě IVAR.SBA.

Image 4

V případě zájmu o technické podklady k uvedeným produktům, kontaktujte prosím obchodně-technické oddělení dodavatele, společnost IVAR CS spol. s r. o.

Firemní článek