+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Plynové armatury s integrovanou tlakovou zátkou

01.10.2024 Autor: Miroslav Kotrouš Firma: IVAR CS spol. s r.o.

Současnými moderními trendy splňujícími mimo jiné i vysoké požadavky v oblasti dopravní kapacity, těsnosti, kontroly a bezpečnosti plynových rozvodů jsou stále častěji využívané plynové armatury s integrovanou tlakovou zátkou. Nové plynové instalace musí být před uvedením do provozního režimu podrobeny tlakové zkoušce těsnosti a není snad lepšího technického řešení než využití tlakové zátky integrované do těla uzavírací nebo rozdělovací armatury.

A co to integrovaná tlaková zátka je?

Integrovaná tlaková zátka je technický prvek, který umožňuje realizační firmě provést rychle, snadno a bezpečně měření těsnosti a provozního přetlaku plynu v domovním rozvodu, a to vše bez úniku plynu.

Image 1

Při demontáži krytky tlakové zátky, montáži příslušného tlakového nástavce a připojení měřicího přístroje není třeba odborné způsobilosti k montáži a opravám dle vyhlášky 21/1979 Sb. v platném znění, neboť uvedená operace není spojena s únikem plynu, jedná se o tzv. bezúnikovou technologii. Samotný proces kontroly netrvá déle jak 30 sekund a významně tak zkracuje dobu potřebnou pro kontrolu těsnosti plynoinstalace. Princip integrované tlakové zátky je uveden na obrázku níže.

Image 2
Image 0
 

V závislosti na typu používaného měřicího přístroje lze instalovat do integrované tlakové zátky volitelný měřicí nástavec typového označení IVAR.KP2001 pro měřicí přístroje TESTO, nebo měřicí nástavec IVAR.KP2002 pro měřicí přístroje SEITRON.

Rychle, snadno a bezpečně

Integrovaná tlaková zátka začíná být nedílnou součástí většiny plynových armatur vyráběných společností TECO, která je jedním z nejvýznamnějších výrobců v této oblasti a každým rokem upevňuje svoji pozici lídra na trhu. Integrovaná tlaková zátka je dnes samozřejmou součástí plynových kulových uzávěrů řady IVAR.G24, IVAR.G2S a plynových podomítkových rozdělovačů řady IVAR.K2.

Image 3

Plynové kulové uzávěry řady IVAR.G24 jsou mimo jiné vybaveny dalším bezpečnostním prvkem, a tím je systém TECOBLOC bránící náhodnému otevření kulového uzávěru. Plynové kulové uzávěry IVAR.G2S mají v případě potřeby možnost uzamknutí a odstavení plynovodu z důvodů technických nebo v případě vymáhání neuhrazených finančních pohledávek za odběr plynu.

Doporučená instalace obou typů plynových kulových uzávěrů je v místě připojení plynoměrného zařízení. Plynové podomítkové rozdělovače řady IVAR.K2 umožňují rozvětvení plynovodu a uzavírání přívodu plynu. Dodávají se jako 2vývodové nebo 3vývodové s kulovým uzávěrem na vstupu do plynového rozdělovače, nebo s kulovými uzávěry na jednotlivých výstupech plynového rozdělovače a vizuální barevnou indikací pozice kulového uzávěru – zelená otevřeno / červená zavřeno.

Image 4

Plynové armatury s integrovanou tlakovou zátkou jsou doporučeny k použití dle ČSN EN 1775 a TPG 704 01.

Závěrem bych chtěl upozornit, že instalace výše uvedených armatur musí být provedena v souladu s platnými zákonnými normami, vyhláškami, TPG a bezpečnostními předpisy platnými v zemi a místě instalace. Navrhování, projektování, instalaci, zkoušení, uvádění do provozu, provoz, opravy a údržbu plynovodu jako systému, musí provádět pouze kvalifikovaná osoba, která má patřičné vzdělání a kvalifikaci a je držitelem platného osvědčení nebo oprávnění.

V případě dotazů je Vám k dispozici obchodně technické oddělení společnosti IVAR CS. Uvedené výrobky jsou dostupné v plném rozsahu v síti našich smluvních prodejců.

Firemní článek