+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jak ušetřit na pořízení nového kotle? Řešením mohou být i dotační programy

12.09.2024 Firma: OPOP s. r. o. Časopis: 4/2024

Na pořízení kotle na biomasu mohou lidé, díky dotačním programům, výrazně ušetřit. Od září letošního roku ale musí počítat s několika změnami. Na co se připravit a který kotel od firmy OPOP vybrat? Variant je několik.

Stačí přikládat jednou za několik dnů? Ano, do kotle na pelety

Pokud lidé nechtějí řešit neustálé přikládání, je automatický kotel na pelety vynikající volbou. Kotel totiž automaticky řídí průběh vytápění i potřebnou regulaci, a tak stačí zásobník doplňovat jednou za několik dnů. Ovládání kotle je snadné, vše lze snadno nastavit a řídit i vzdáleně pomocí mobilu, počítače nebo pokojového termostatu. Kromě toho má servisní firma možnost vzdáleně prověřit parametry a nastavení kotle. Odborníci tak ušetří čas strávený výjezdem, ale i finance zákazníků.

Kromě času stráveného u kotle lze také ušetřit náklady na vytápění, a to díky vysoké účinnosti těchto kotlů. „Například kotel na pelety Biopel mini tower má účinnost 93,7 % a výkony 11 a 15 kW jsou navíc skvělým řešením do malých kotelen. S šířkou 36 cm i s násypkou se jedná o nejužší kotel na trhu,“ popisuje Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP, která tyto kotle vyrábí.

Kotle na dřevo od OPOP jsou vhodné pro vytápění malých domků i středně velkých objektů

Kotle na dřevo OPOP vynikají kvalitní konstrukcí, ale i ekologickým a ekonomickým provozem. Díky nízké spotřebě a vysoké účinnosti lidé ušetří náklady na vytápění.

Image 0

V nabídce OPOP najdete dvě řady zplynovacích kotlů, které se kromě výkonu a velikosti přikládací šachty liší i způsobem přikládání paliva. Kotle řady H4EKO-D mají výkon od 16 do 25 kW a jsou konstruovány pro horní přikládání paliva. Kotle řady H4EKO-D MAX mají výkon od 25 do 55 kW a jsou vybaveny čelním přikládáním. Kotle H4EKO-D MAX jsou vhodné pro vytápění rodinných domů a středně velkých objektů. Lze do nich přikládat polena až do délky 53 centimetrů.

Kotle se navíc snadno obsluhují a ovládají. Elektronická řídicí jednotka u kotlů řady H4EKO-D a H4EKO-D MAX umí ovládat kotel a všechny prvky otopné soustavy. Do soustavy tak lze připojit a ovládat až 4 čerpadla, směšovací ventil, akumulační nádobu a pokojový termostat. Je také možné sledovat a měnit parametry kotle vzdáleně prostřednictvím internetového modulu.

Kotle pod označením H4EKO-D S a H4EKO-D MAX S jsou konstrukčně shodné s kotlem H4EKO-D a kotlem H4EKO-D MAX. Rozdíl v řadě S je ve zjednodušené elektronické jednotce, která řídí kotel, čerpadlo ÚT a akumulační nádobu. Díky tomu jsou kotle této řady k dostání za skvělou cenu.

Pro provoz a regulaci těchto kotlů je nutné připojení akumulační nádoby, která zvládne pojmout a uchovat přebytečné teplo. Pro správné fungování je navíc nezbytné vybrat její odpovídající objem, což je i jedna z dotačních podmínek. Velikost závisí na výkonu kotle. Na každý 1 kW je potřeba počítat s 55 litry vody.

Jak se změní podmínky dotací na výměnu kotlů od 1. 9. 2024?

„Díky dotacím mohou lidé na výměně stávajícího zdroje topení výrazně ušetřit. Do konce srpna mohou využít zvýhodněné podmínky státních dotací, a to na výměnu kotle na pevná paliva emisní třídy 1 a 2,“ zdůrazňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

Od září letošního roku platí nové podmínky státních dotací. Nejvýraznější změnou, která se žadatelů dotkne, bude snížení dotací u všech podporovaných zdrojů o 10 až 20 %. Končit budou rovněž Kotlíkové dotace. Od září budou moci senioři a nízkopříjmové domácnosti využít program Nová zelená úsporám Light. Pro ostatní je určen program Nová zelená úsporám. Dotace bude nově možné čerpat na výměnu všech uhelných kotlů bez rozdílu tříd.

Podrobnější informace: www.opop.cz

tel.: 571 675 240
OPOP s. r. o., Zašovská 750
757 01 Valašské Meziříčí

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy