legislativa
28.12.2011
Legislativní požadavky na spotřebiče určené k vytápění prostor, ve kterých jsou umístěny, popř. k přípravě pokrmů
Další z článků, který nám předkládá kolektiv autorů vedený Jiřím Horákem, které jsou věnovány
problematice emisí z malých zdrojů spalujících tuhá paliva. Tentokrát nás seznamuje s platnými
i připravovanými legislativními požadavky na lokální topidla (krby, krbová a kachlová kamna,
sporáky,…) a to především obecnými emisními limity, které platí v EU i limity přísnějšími,
které jsou zavedeny v Německu a Rakousku. Zde je zajímavé zjištění, že oproti „zbylé“ Evropě
se naši západní sousedé zaměřují také na množství prachu emitovaného z těchto zdrojů. Podle
dlouhodobých měření se zde totiž s výrazným nárůstem prodeje těchto zdrojů v posledních letech
zvýšily také celkové emise jemných prachových částic do ovzduší. Podle rakouských přísnějších limitů
na emise prachu ze spalování fosilních paliv oproti palivům biogenním lze také usuzovat, že
zde předpokládají, že při spalování uhlí a uhelných briket v lokálních spotřebičích je
obecně emitováno méně prachu ve srovnání se spalováním kusového dřeva.