+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Zodpovědný přístup k ekologii formou šetření energiemi

16.05.2024 Firma: HDL Automation s.r.o. Časopis: 2/2024

Společnost Gordic spol. s r.o. nechala ve svých budovách na stávající teplovodní radiátory nainstalovat bezdrátový řídicí systém zónové regulace IQRC. Celá akce, včetně nastavení a zprovoznění, proběhla velmi rychle, v podstatě byla hotova během 10 pracovních dnů.

Image 0

Instalace byla tak rychlá a poměrně snadná proti jiným podobným systémům, neboť byla použita unikátní bezdrátová technologie IQRC, speciálně vyvinutá pro regulaci vytápění velkých budov. Teplovodní radiátory se osadily patentovanými bezdrátovými motorovými hlavicemi s krokovým posunem a v jednotlivých místnostech se vhodně umístily regulační jednotky, které monitorují teplotu a optimalizují regulaci vytápění podle nastavených teplotních preferencí pro daný časový úsek, dle přednastavených teplot v týdenním režimu v kalendáři. Následně proběhlo automatické načtení řídicí jednotkou a nastavení požadovaných teplot pro jednotlivé zóny. Drobné dílčí úpravy teplot pro jednotlivé zóny/místnosti si pak již může upravovat správce budovy. Systém IQRC umožňuje i drobné úpravy teplot přímo v dané místnosti dle preferencí uživatele v rámci tolerance definované správcem. Zjednodušeně řečeno si můžete zvýšit nebo snížit teplotu v místnosti podle sebe např. o +/– 2 °C. Výhodou je však především centrální řízení, přehled nad celým systémem vytápění budov(y) a minimalizace lidského faktoru při zbytečném přetápění.

Image 1

Systém IQRC disponuje i historizací dat (ukládá průběžně všechny údaje o přednastavených teplotách v kombinaci s reálnými teplotami v daném čase), které jsou pak k dispozici v přehledných grafech pro každou zónu/místnost, a tím umožňují správci budovy následnou optimalizaci vytápění. Reálně je dosahováno úspor v rozsahu 15–30 %. Systém IQRC již byl za posledních 10 let instalován v mnoha administrativních budovách, školách i průmyslových halách, kde se osvědčil v praxi a v mnoha případech se investice vrátila během dvou topných sezon viz reference na stránkách www.iqrc.info.

Image 2

Co společnost Gordic od regulace vytápění očekává? Po skončení topné sezony porovná náklady na vytápění s předchozím obdobím a ověří, zda dosáhne stejné úspory jako již realizované projekty, např. Magistrát města Prostějov, kde uspořili až 30 % nákladů na vytápění. Jelikož budovu obývá společnost sama, pravděpodobně nevyužije možnost alokace nákladů vytápění na jednotlivé místnosti, jako Poliklinika Hrabůvka, která rozpočítává náklady na vytápění na jednotlivé nájemce. Souběžně umožňuje systém začlenit i podružné měření spotřeby elektrické energie, teplé a studené vody aj. na základě odečtů z příslušných měřičů. Výrobce systému IQRC je navíc otevřený k případným úpravám dle požadavků zákazníka o doplnění dalších funkcí pro integraci s již instalovanými systémy v budově, např. klimatizační jednotky a centrálně je řídit.

Závěrem lze konstatovat, že díky technologii IQRC si ekonomika s ekologií konečně podávají ruce. Proč toho nevyužít?

www.hld-automation.cz
www.iqrc.info

Firemní článek