+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Rekonstruujete chalupu? V létě se zaměřte na opravy topení

20.08.2024 Firma: KORADO, a.s.

Říká se, že co Čech, to chalupář. Řada majitelů tak své prázdninové volno tráví právě rekreací na chalupě. Aktivně pak často odpočívají manuální prací kolem domu a pouštějí se do rekonstrukcí, na které ve zbytku roku není tolik času. Pokud vyžaduje opravy tepelné řešení chalupy, jsou horké letní dny ideálním obdobím.

Image 0KORALUX NEO-ERA

Dovolená na chalupě má své kouzlo. Často se jedná o stavení, které obývali již prarodiče a které něco pamatuje. Tomu pak odpovídá také technický stav. Chalupa je nezateplená, okna ne vždy dobře těsní a v místnostech se drží vlhkost. Topná zařízení jsou navíc často již desítky let stará. Radiátory pak rezivějí a za léta usazený kal zásadně snižuje jejich účinnost. Co naopak roste, jsou náklady na vytápění.

Stejně jako u moderního bydlení vycházejí opravy topení nejlépe na léto. Díky horkým letním dnům i vlahým nocím se člověk bez vytápění pohodlně obejde. „Pokud se navíc vyloženě nepustíte do výstavby zbrusu nových kamen, často se jedná o cenově příznivou, jednoduchou a rychlou rekonstrukci, která se pozitivně projeví do pár měsíců,“ komentuje Luboš Rydlo, produktový specialista společnosti KORADO.

U radiátorů hrají při výměně roli rozměry i materiál

Při rekonstrukci otopné soustavy je důležité poznat stávající řešení. Pokud jsou na chalupě radiátory, je potřeba v prvé řadě identifikovat, o jaký typ jde. „Určete si, z jakého je radiátor materiálu, zda se jedná o litinu, nebo ocel. To lze poznat podle povrchu – pokud je hrubý, je to litina,“ popisuje Luboš Rydlo.

Následuje měření původního radiátoru. „Důležité je znát jeho výšku a hloubku, počet článků neboli žeber a připojovací rozteč. Jakmile tato čísla znáte, stačí použít převodní tabulku a vybrat kompatibilní variantu našeho tělesa RADIK KLASIK-R, které je ideální náhradou starých článkových těles s roztečí 500 mm,“ dodává odborník.

Image 1RADIK KLASIK-R_výměna

Do malých místností se hodí elektrický žebřík

Pokud radiátory či otopná soustava, na které je lze napojit, na chalupě chybí, je možným řešením elektrické vytápění. S ohledem na cenu energií se jedná o ideální doplňkové topení v místnostech, které je potřeba vyhřát rychle a které dostatečně nevytopí hlavní zdroj v podobě kamen či krbu. To se týká například koupelny. Uplatnění najde elektrické těleso také v menších pokojích.

Topné žebříky díky úzkému profilu nezabírají mnoho místa, navíc dobře vypadají a jsou vhodné také pro sušení. „Vybrané modely řad KORALUX a KORATHERM z naší nabídky disponují též automatickým a adaptivním programováním. Naučí se rozpoznávat návyky domácnosti a přizpůsobí se jim tak, aby minimalizovaly spotřebu energie, čímž šetří i peněženku,“ upřesňuje Luboš Rydlo a podotýká: „Díky funkci Super Boost, kterou zabezpečí teplovzdušná jednotka osazená na otopné těleso, je navíc kdykoli možné dosáhnout rychlého nárůstu teploty a vyhřát tak celou místnost za pár chvil.“ To podle něj ocení zejména majitelé chalup, kteří stavení navštěvují pouze občasně, což s ohledem na delší nepřítomnost znamená také příjezd do chladných místností.

Image 2KORALUX LINEAR MAX-ERA

Topení i posezení v jednom

Netradičním, avšak vkusným a praktickým řešením vytápění některých místností chalupy mohou být konvektorové lavice s dřevěnou krycí deskou. Otopná lavice KORALINE LD snese zatížení a v chodbě či například v zimní zahradě poslouží jako příjemné místo pro sezení. „Vyniká nízkou spotřebou energie a rychlým nástupem tepla. To zaručuje komfortní prostředí i během krátkodobých pobytů na chalupě. Navíc nabízí širokou škálu designových provedení, což umožňuje její snadné začlenění do jakéhokoliv interiéru, a zajišťuje tak nejen teplo, ale i estetický zážitek,“ uzavírá specialista v oblasti vytápění.

Firemní článek