+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Přesné a univerzální směšovací ventily pro nové a modernizované topné instalace

18.06.2024 Firma: AFRISO spol. s r.o. Časopis: 2/2024

Podmínkou hospodárného provozu otopné soustavy je nejen optimální volba výkonu zdroje tepla, ale i optimální zvolení všech součástí instalace. Neustále se setkáváme s nesprávným způsobem návrhu směšovacího ventilu pro instalaci. Problém je, pokud nesprávně zvolený ventil je již namontovaný. V této fázi je výměna ventilu pro investora nebo instalatéra největší překážkou, a proto jsme se rozhodli navrhnout ventil, aby nebyla montáž a demontáž směšovacího ventilu vždy nutná. Níže je více informací.

Výstavba nové instalace od začátku

V případě zcela nových, od základů vyrobených insta­lací pro novostavby, vyznačujících se vysokou tepel­nou izolací, není výběr výkonu zdroje tepla zásadním problémem. Kromě vhodného výběru výkonu zdroje tepla je důležité i to, aby všechny ostatní komponenty systému, tedy oběhová čerpadla a směšovací ventily, byly dokonale sladěny s naší instalací.

Rekonstrukce stávající otopné soustavy

S modernizací otopné soustavy souvisí řada prací pro­váděných investory za účelem snížení nákladů na vy­tápění objektu. Nejčastěji se jedná o zateplení budovy výměnu oken a dveří v kombinaci s výměnou starého neefektivního zdroje tepla za efektivnější, ekologič­tější a automatizovanější, jako je plynový kotel nebo v poslední době stále častěji tepelné čerpadlo. Výmě­na zdroje tepla obvykle vyžaduje také výměnu nebo doplnění dalších zařízení do modernizované kotelny. Mnohem méně často zahrnuje modernizace topného zařízení výměnu stávajícího potrubí, nejčastěji vel­kých průměrů, které dříve umožňovalo přenos velké­ho množství tepla potřebného k vytápění špatně izo­lované budovy.

V tomto bodě vyvstává výzva zkombinovat velké průměry starého potrubí s menšími průměry směšovacích ventilů zvolených podle nižší potřeby tepla budovy po tepelné modernizaci.

Úloha směšovacího ventilu v instalaci

Směšovací ventil je nepostradatelným prvkem každého vytápěcího a chladicího systému, který umožňuje re­gulovat teplotu vody zásobující instalaci. V kotelnách se používají dva základní typy směšovacích ventilů: 3cestné a 4cestné směšovací ventily.

3cestný ventil směšuje horkou vodu, opouštějící kotel, se studenou vodou vracející se z instalace ve vhodných poměrech. Díky tomu máme v instalaci jeden smíšený proud o dané teplotě, který směřujeme do instalace.

Směšovací ventily instalujeme všude tam, kde chceme regulovat teplotu:

  • na výstupu do podlahového instalačního okruhu,
  • na výstupu do radiátorového systému,
  • na zpátečce, pokud chceme hlídat minimální teplotu vody vracející se do kotle.

Velmi důležité je vybavit směšovací ventil 3bodovým servopohonem ARM, tedy v případě, že je zdroj tepla vybaven automatickou regulací. Pokud není, tak řeše­ním je pohon s vestavěným regulátorem tzv. 2v1 a to regulátor ACT nebo ARC, který automaticky a plynule reguluje teplotu vody vstupující do instalace. Na zá­kladě naměřené teploty bude regulátor udržovat na­stavenou teplotu nastavením příslušné polohy ventilu.

Image 1

Všestrannost nové generace ventilů ARV Vario ProClick Afriso

Požadavky všech vytápěcích instalací, o kterých jsme psali výše, tedy nové nebo modernizované instalace, splňuje nová generace směšovacích ventilů AFRISO ARV Vario ProClick.

Proč je nový ventil ARV Vario ProClick AFRISO vhodný pro použití prakticky v jakékoli instalaci?

Odpovědí je integrovaná páčka pro změnu nastavení koeficientu Kvs. Nastavení Kvs je možné i po montáži ventilu. Nebo když bude požadavek na snížení koefi­cientu Kvs např. po modernizaci soustavy, tak není nut­né pořizovat nový ventil.

Image 2

Co je Kvs koeficient a jakou roli hraje v instalaci?

Koeficient Kvs je také známý jako „kapacita ventilu“. Má obrovský vliv na efektivní provoz celého zařízení. Příliš velký nebo příliš malý ventil vám zabrání v dosažení optimální nastavené teploty a efektivnímu provozu.

Pokud je ventil příliš malý

Pokud zvolíme ventil s příliš nízkým koeficientem Kvs, ventil přiškrtí průtok vody, což způsobí, že část instalace s nedostatkem vody se jednoduše neohřeje.

Pokud je ventil příliš velký

Předimenzovaný ventil způsobí, že změna polohy klapky ve ventilu neovlivní změnu teploty média vystupujícího z instalace, nebo naopak. V případě ventilu, který je příliš velký v poměru k množství média v instalaci, může i nepatrná změna polohy klapky způsobit náhlé proudění příliš teplé nebo studené vody do instalace. Co znamená, že automatická regulace nebude schopna dosáhnout a  stabilizovat požadovanou teplotu a bude opotřebovávat servopohon častými pokyny pro změnu polohy.

Image 3

Výhody proměnné Kvs

Použitím směšovacího ventilu ARV Vario ProClick AFRISO v instalaci můžeme dokonale přizpůsobit hodnotu Kvs ventilu potřebám každé instalace:

  • v nové instalaci dokážeme přesně určit a nastavit požadovaný koeficient Kvs,
  • v instalaci plánované na rozšíření můžeme zvolit velikost ventilu adekvátní budoucí plánované větší otopné ploše a změnou koeficientu Kvs ji přizpůsobit aktuálním potřebám menší otopné plochy,
  • v modernizované instalaci, montáží ventilu o větším průměru, potřebném z důvodu velkých průměrů starého potrubí, nevytvoříme lokální omezení v instalaci a díky variabilnímu koeficientu Kvs přizpůsobíme kapacitu aktuální, menší průtoky.

Jaký ventil zvolit pro konkrétní instalaci?

Pro usnadnění výběru ventilu využijte AFRISO konfigurátor Kvs, který po pár krocích jednoduše a rychle doporučí optimální ventil a hodnotu Kvs.

Odkaz na konfigurátor bude zveřejněn webu www.afriso.czwww.topin.cz

Image 0

Firemní článek