+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Čistá voda půl zdraví - Rozvody vody pro moderní dům

23.10.2024 Firma: REHAU, s.r.o. Časopis: 4/2024

Při stavbě rodinných a bytových domů investujeme nemalé peníze do všech možných materiálů, technologií i designu, tak aby dům splňoval všechny požadavky komfortního bydlení. Nemělo by se přitom zapomínat na kvalitní rozvody vody, protože hygienicky čistá voda je důležitá potravina. Její doprava od zdroje až do sklenice na stole by neměla být proto podceňována.

Image 0

Voda nesmí stát

Kvalitní distribuce vody v domě se řídí několika zásadami, které jsou pro čistou vodu důležité. První zásadou je její neustálý pohyb v potrubí v okamžiku, kdy se otevře kterákoliv armatura v domě. Proto REHAU, jako dodavatel systémů RAUTITAN, navrhuje rozvody s tzv. kruhovým vedením instalace. V případě jakéhokoliv odběru se voda v celé soustavě uvede do pohybu a propláchne celý rozvod. To je důležité proto, aby se netvořily zárodky škodlivých mikroorganismů. S tím souvisí i nezbytná izolace potrubí, která zabezpečí, aby se studená voda neohřívala a teplá neochlazovala. Minimálně se tak šetří náklady na ohřev a spotřebu vody, nemluvě o hygieně vody v potrubí.

Image 1

Jaký volit materiál potrubí?

Volba materiálu záleží na rozhodnutí investora. Možností je celá řada, ale opět platí pravidlo, že vyšší počáteční investice se bohatě vrátí minimálně tím, že rozvody vody zajistí dlouholetý a bezproblémový provoz. Co do bezpečnosti a trvanlivosti potrubí i spojů nabízí skutečnou jistotu potrubní systém RAUTITAN, který je vyráběn ze high-tech materiálu PE-Xa, jenž vyniká pevností, životností a odolností proti otěru. Díky tomu zabezpečí hladký průtok vody, což je opět důležité, protože nedochází k tvorbě usazenin. Konečně je v neposlední řadě důležitá technologie spojování potrubí. RAUTITAN zásadně využívá bezpečnou technologii násuvných objímek, které jsou vyrobeny z plastu nebo mosazi s nulovým obsahem olova. Trubka se prostřednictvím expandéru roztáhne a objímka k trubce hladce a těsně přilne. Spoj nepotřebuje těsnění, a přesto bezpečně drží. Výhodou je také skutečnost, že u tohoto typu spoje nedochází ke zmenšení vnitřního průměru trubky. Proto se netvoří příležitosti, kde by mohlo docházet k tvorbě usazenin vodního kamene nebo i choroboplodných zárodků.

Image 2

RAUPIANO pro odvod vody

Vodu z domu je také nutné odvádět. K tomuto účelu je vhodný systém RAUPIANO. Je dobré vzít v patrnost, že hluk v kanalizaci se šíři jednak vzduchem a jednak hmotou. Běžné potrubí z plastu (PVC nebo polypropylen) je z hlediska šíření hluku na tom špatně. Naopak vynikajících výsledků RAUPIANA PLUS bylo dosaženo patentovanou třívrstvou trubní stěnou, které výrazně eliminovala šíření hluku vzduchem. Tato speciální stěna se skládá z vnitřní oděruvzdorné hladké vrstvy vyrobené z polypropylenu, na kterou navazuje střední izolační vrstva s minerálním plnivem, a nakonec je dána finální ochranná vrstva rovněž z polypropylenu, která je navíc odolná vůči nárazům. Potrubí je v šachtách uchyceno prostřednictvím speciální dvojité zvukově-izolační objímky, která spolehlivě tlumí hluk přenášený do pevné konstrukce budovy. Kombinací těchto dvou hlavních tributů bylo dosaženo snížení hluku pod hladinu 20 dB. Systém RAUPIANO PLUS byl navržen i s ohledem na hospodárnost, proto byly všechny komponenty konstruovány tak, aby umožnily snadnou, a hlavně rychlou instalaci.

Více informací na www.rehau.cz.

Firemní článek