+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jak na potrubí za provozu?

 

Tato kniha je o analýze, vypořádání a řízení rizik při provozu potrubí a o technické inspekci z analýzy rizik vycházející, a kterou je možné využít při řízení a vypořádání rizik. Kniha se zabývá především potrubím, ale většina kapitol se dá vztáhnout i na ostatní tlaková zařízení, zejména tlakové nádoby. Dá se říci, že vynětím potrubí z nařízení vlády o vyhrazených tlakových zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti se uvolnila možnost provádět technické inspekce potrubí s využitím veškerých nejmodernějších poznatků z oblasti nedestruktivních zkoušek (NDT), teoriích materiálových vlastností a posledních počítačových technologií.
Navíc je nutné konstatovat, že ani další nařízení vlády, a to tentokrát o plynových zařízeních, se netýká potrubí všech, ale jen potrubí plynových. Zbývá tak velká skupina potrubí jako např. parovody, horkovody, teplovody, technologická, průmyslová a procesní potrubí, která nespadají pod žádné nařízení vlády, ale o které je nutné se v provozu postarat. Protože všichni pracovníci z provozu potrubí vědí, že je nutné potrubí za provozu podrobovat kontrole, v některých případech nelze jinak, než uvedenou problematiku řešit též s odborně způsobilými osobami v oblasti BOZP.

Svým rozsahem a komplexností se jedná o unikátní dílo, které vzniklo na základě zpětné vazby odborné veřejnosti a podnětů účastníků kurzů a odborných akcí.

Všeobecně a z logiky věci lze tvrdit, že zde uvedené věci o analýze, vypořádání a řízení rizik při provozu potrubí a o technické inspekci z analýzy rizik vycházející lze jednoduše aplikovat na tlakové nádoby i kotle.

Nezbývá než dodat, že publikace tohoto druhu na trhu dosud velmi chyběla. Vznikla tedy proto, aby pomáhala a zároveň vedla provozní a revizní techniky, techniky bezpečnosti práce a inženýry, kteří v uvedeném oboru pracují. Je to tedy příručka a pomůcka. Může samozřejmě posloužit i jako učebnice nebo pomůcka pro provozovatele potrubních a tlakových systémů, aby dokázali správně posoudit riziko při provozu a toto riziko správně řídit. V této pomůcce sice nejsou citovány nebo jinak publikovány technické normy, ale vždy je však uveden odkaz na potřebnou normu.

Tato publikace je zároveň příručka správné inženýrské praxe pro tuto oblast. A je to zdroj informací pro ty, co se chtějí o provozu potrubí dozvědět víc.

Autor: PEKAŘ, Václav a kol.
Vydavatel: Medim, spol. s r.o., pro Asociaci poskytovatelů technických informací
Rok vydání: 2024
Počet stran: 152
Doporučená cena: 1200 Kč
ISBN: