+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Vyznáte se v energetických štítcích? Seznamte se s nimi na příkladu dvou nových ohřívačů vody z Dražic

Všechny modely ohřívačů a zásobníků teplé vody, prodávané v Evropské unii, podléhají nařízení Evropské komise č. 812/2013: tzv. ekodesignu. To ukládá výrobcům za povinnost označovat tato zařízení dvěma základními typy energetických štítků, které uvádějí buď statickou ztrátu výrobku, nebo jeho zátěžový/vytáčecí profil. První varianta je určená pro nepřímotopné ohřívače/zásobníky vody, ta druhá pro modely s elektrickým ohřevem. Čím se obě verze liší, popisuje společnost DZ Dražice, člen skupiny NIBE, na svých nových produktech: nepřímotopném zásobníku OKC NTR/HR a průtokovém ohřívači vody PTO-T.

Tzv. ekodesign je soubor parametrů (např. energetické účinnosti), které musí dodržet výrobce nebo dovozce elektrospotřebiče před jeho uvedením na trh v EU. Toto opatření slouží k podpoře vývoje nejúčinnějších technologií, širšímu využití obnovitelných zdrojů a snížení celkové spotřeby energie. „Nepřímotopné zásobníky (např. dražický OKC NTR/HR) s externím zdrojem ohřevu mají energetický štítek udávající statickou ztrátu výrobku za hodinu a jeho skutečný objem, ty elektrické (např. PTO-T) pak zátěžový (resp. vytáčecí) profil, hodnotu roční spotřeby elektrické energie a hladinu akustického výkonu ve vnitřním prostředí. Samozřejmostí u obou verzí je uvedení třídy energetické účinnosti,“ vysvětluje Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice.

Image 3

Energetický štítek se statickou ztrátou u nepřímotopného zásobníku teplé vody OKC NTR/HR (obr. 1 níže):

Image 1

Stacionární zásobník teplé vody OKC NTR/HR je vhodný pro připojení k tepelným čerpadlům a dalším nízkoteplotním zdrojům. V horní části nádoby se nachází smaltovaný ohřívač vody se spirálovým výměníkem. V té dolní je umístěna vyrovnávací akumulační nádrž pro topný okruh. Jeho varianta OKC 300 NTR/HR 100 dosahuje energetické třídy B, a to i díky využití nadstandardní izolační pěny s min. tloušťkou 42 mm a nadouvadly 4. generace. „To uvádí i jeho energetický štítek. Dále se zde nachází jeho celkový objem (400) a hodnota statické ztráty za hodinu (65 W). Uveďme si modelový příklad: denní tepelná ztráta tohoto zásobníku může činit 1,56 kWh. Pokud proto platíte 5 Kč za 1 kWh, stojí vás tato ztráta 7,80 Kč denně a téměř 2 850 Kč ročně. U zásobníků s horší třídou účinnosti pak bývají tyto hodnoty o dost vyšší,“ konstatuje Lukáš Formánek

Image 0

Energetický štítek se zátěžovým (vytáčecím) profilem u průtokového elektrického ohřívače vody PTO-T (obr. 2 níže):

Image 2

Průtokový elektrický ohřívač PTO-T, vhodný do míst s menší spotřebou, kde se vyžaduje okamžitý a nárazový odběr vody, doplňuje ostatní modely PTO. Na rozdíl od nich je však beztlakový, a proto nepotřebuje speciální nízkotlakou směšovací baterii. Toto zařízení s odolnými topnými tělesy o výkonu 3,5, 5, 6,5 a 8 lze velmi snadno instalovat nad nebo pod dřez či umyvadlo, protože jej chrání vysoké elektrické krytí IP25 a výborně tak odolává vlhkosti. Dále jej charakterizuje světelná signalizace provozu, vysoká životnost a bezpečnost i elektronická ochrana pro případ zavzdušnění potrubí. „Energetický štítek tohoto výrobku udává, že spadá do energetické třídy A. Pro běžného uživatele je druhým nejdůležitějším údajem hodnota 480 kWh/annum, která značí průměrnou roční spotřebu elektrické energie. Díky složitému zkušebnímu měření u tohoto typu výrobku si tak může lehce spočítat své přibližné roční náklady na ohřev vody: ty budou v tomto případě činit (při ceně 5 Kč za 1 kWh) 6 575 Kč,“ dodává Lukáš Formánek.

Firemní článek
Související produkty