+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Společenstvo kominíků ČR projednalo aktuální úkoly a otázky svého řemesla

02.07.2024 Firma: Společenstvo kominíků ČR Časopis: 3/2024

Členové Společenstva kominíků České republiky se 14. května sešli na valné hromadě v Kongresovém centru Jezerka v Seči.

Výroční shromáždění začalo příchodem praporečníků Jaroslava Laibla, cechmistra Plzeňského kraje, a Karla Vejdovského, cechmistra Středočeského kraje, kteří do konferenčního sálu přinesli a vztyčili v něm spolkový prapor. Na rubu praporu je pod heslem „V jednotě je síla“ a portrétem sv. Floriána vyšito, že Společenstvo kominíků ČR bylo založeno v roce 1990, patří tedy k vů­bec nejstarším spolkům řemeslníků, které svoji profes­ní pospolitost obnovili po listopadu 1989.

Image 0Obr. 1 • Spolkový prapor

Prezident SKČR Jaroslav Schön v úvodním vystoupení mj. zdůraznil, že prosperita státu závisí na prosperi­tě každého jednotlivce. I cestu k tak potřebným cílům, jako je ochrana klimatu, či zajištění lidských práv, se politikům nekompetentními regulacemi podařilo zkom­plikovat natolik, že evropské firmy už dnes silně za­ostávají za zbytkem světa. Zásadou každého podnikání by měla být především odbornost, profesionalita a po­ctivost. K udržitelnosti řemesla mimo jiné přispívá od­borná erudice, poctivá práce a celoživotní vzdělávání každého jednotlivého řemeslníka. A jsou to hlavně pro­fesní cechy, spolky a společenstva, kdo dbají na odbor­nou úroveň a poctivost.

Jen v loňském roce odhalilo 75 členů SKČR, kteří při­spěli do statistiky zjištěných závad spalinových cest, 6221 závad, z nichž 51 % tvořily závady spalinových cest pro plynná paliva. Nesouhlasně se proto vyjád­řil k návrhům některých ekonomů (především z řad NERV) k plošnému snižování požadavků na požární bezpečnost staveb z důvodu úspor a následnému zvý­šení výběru daní díky zlevnění výstavby. Rovněž, jako každý rok, bylo opětovně odhaleno 200 až 250 zadehto­vaných komínů, což hasičům ročně ušetří stejný počet výjezdů k hořícím komínům.
Jaroslav Schön rovněž informoval, že po několika letech práce se podařilo dokončit zásadní část projektu, kte­rý v rámci plánu rozvoje technické normalizace vypsa­la Česká agentura pro standardizaci. Na plnění úkolů projektu pracovali společně odborníci z SKČR, HZS ČR a ČKAIT. Podařilo se jim dokončit návrhy změn a doplnit národní technické normy, zejména pak ČSN 73 4201, o požadavky na požární bezpečnost při zabudování spalinových cest do staveb. Problematika je to široká, ovšem díky nesrovnalostem v evropských i národních normách velice složitá a nepřehledná. V rámci projek­tu proto bylo nutno provést i celou řadu zkoušek, vý­počtů a počítačových simulací. Dobré dílo se nakonec povedlo a účastníci celoživotního vzdělávání SKČR byli na letošních seminářích s problematikou seznámeni. Další semináře se chystají pro členy HZS ČR a ČKAIT. V rámci projektu rovněž spatří světlo světa komento­vané znění uvedené ČSN a odborná publikace určená především pro projektanty.
Závěrem svého vystoupení prezident SKČR poděkoval všem hostům za účast na veřejné části valné hromady a všem členům SKČR, kteří svou prací a odborností při­spívají k šíření dobrého jména kominického řemesla. Především pak těm, kteří k jeho rozvoji a udržitelnosti pomáhají pravidelným hlášením zjištěných závad spa­linových cest.

Jako první host na výročním jednání kominíků promlu­vil poslanec Parlamentu ČR generálporučík Drahoslav Ryba, který byl v letech 2011 až 2021 generálním ře­ditelem Hasičského záchranného sboru ČR. Odsoudil tlaky na snižování nároků na požární bezpečnost no­vých staveb pro finanční úspory. Takové šetření není podle něj na místě.
Aktuální úkoly Hasičského záchranného sboru ČR před­stavil náměstek generálního ředitele plukovník Franti­šek Vavera, který uvedl, že profesionální hasiči nyní mají více technických zásahů a ve velké míře asistují u přibývajících automobilových havárií. Požárů sice mírně ubylo, ale naopak škody jimi způsobené jsou oproti minulosti vyšší. Trvale je nemálo požárů způ­sobených závadami na spalinových cestách. Vedení HZS ČR usiluje o zvýšení počtu tzv. mokrých hasičů na úkor tzv. suchých, tedy kancelářských.

Image 1Obr. 2 • František Vavera a Jaroslav Schön

K nepromyšlenému a neodůvodněnému snižování nároků na požadavky požární bezpečnosti staveb z důvodu snižování nákladů na výstavbu uvedl, že podobný hazard s majetkem a zejména životy lidí nelze připustit. Závěrem svého vystoupení poděkoval za vzájemnou a velice užitečnou spolupráci, zejména v oblasti vzdělávání, a informoval o tom, že mezi SKČR a GŘ HZS ČR byla uzavřena rámcová smlouva o spolupráci, kterou před nedávnem podepsali prezident SKČR Jaroslav Schön a generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček.
Jménem 362 tisíc členů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska kominíky pozdravil 1. náměstek starostky Josef Bidmon, poděkoval za spolupráci v protipožární prevenci. Spolu s čestným starostou SH ČMS Janem Slámečkou prezidentovi SKČR Jaroslavu Schönovi a emeritnímu prezidentovi Emilu Morávkovi předal pamětní medaile k 160. výročí dobrovolných hasičů 1864–2024.

Image 2Obr. 3 • Emil Morávek

Josef Bidmon jako současný starosta Sdružení hasičů Pardubického kraje zvláště poděkoval prezidentovi SKČR za jeho osobní přínos při obnovení odborné spolupráce mezi SKČR a SH ČMS. Ocenil přednášky viceprezidenta SKČR Jana Leksy, které pořádá pro dobrovolné hasiče kraje. Tyto přednášky se, pro odborný obsah a přitažlivou formu, těší velkému ohlasu a žádají si je další sbory.
Nejen s formálně pozdravnými projevy vystoupila řada čestných hostů – ředitelka Odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj Žanet Hadžič, předseda správní rady České agentury pro standardizaci Karel Novotný, ředitel Výzkumného ústavu pozemních staveb a zástupce České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Lubomír Keim, prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka, viceprezident Hospodářské komory ČR Roman Pommer, 1. viceprezident Cechu kamnářů ČR Vít Pešek a zástupce ředitele pro odborný výcvik stavebních oborů Střední odborné školy Jarov Vilém Kodíček. Všichni ocenili profesní i lidské vazby na Společenstvo kominíků ČR.
České, moravské a slezské kolegy pozdravili viceprezident Komory kominárov Slovenské republiky Gabriel Klotton a prezident Korporace polských kominíků Waldemar Drozdiol.Vyznamenání „Za propagaci kominického řemesla” převzal kominík Patrik Volše z městyse Štoky v okrese Havlíčkův Brod. Dalším vyznamenaným byl Jiří Flajšman z Velkého meziříčí v okrese Žďár nad Sázavou, který z důvodu nemoci ocenění nemohl převzít.

Image 3Obr. 4 • Výstava partnerů SKČR

Našemu prvnímu kominickému muzeu, které v Zářičí v okrese Tábor založili manželé Eva a Josef Bažantovi, předal cechmistr Středočeského kraje Karel  Vejdovský finanční dar ve výši 20 000 korun s přáním, aby peníze pomohly rozšířit cenné památky na pětisetletou historii našeho „černého“ řemesla.Moderní techniku, bez níž se dnes kvalifikovaný kominík nemůže obejít, v Seči představily české i zahraniční firmy.

V září letošního roku se do Prahy sjedou zástupci sdružení kominíků z mnoha zemí, aby na mezinárodním kongresu Evropské federace kominických mistrů (za účasti zástupců kominíků z USA a Anglie) projednali nejen aktuální otázky perspektivy svého řemesla v době radikálního omezování spalování uhlí, dřeva, ropy a zemního plynu. Mezinárodní organizace ESCHFOE si právě v Praze připomene 70. výročí svého zrodu.

Image 4Obr. 5 • Gabriel Klotton a Jaroslav Schön

❑ Text a fotografie:
Ivo Havlík, šéfredaktor Kominického věstníku

Firemní článek
Související časopisy