+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Bosch kupuje divizi HVAC pro rezidenční a lehké komerční budovy od společností Johnson Controls a Hitachi

26.07.2024 Firma: BOSCH Termotechnika s.r.o.

Stuttgart, Německo – Společnost Bosch, dodavatel technologií a služeb, pokračuje ve svém růstovém kurzu strategickou akvizicí. V obchodní oblasti Energetika a technologie budov plánuje skupina Bosch převzít od společnosti Johnson Controls globální divizi řešení HVAC pro rezidenční a lehké komerční budovy. V rámci této transakce má Bosch v úmyslu získat také 100% podíl ve společném podniku Johnson Controls-Hitachi Air Conditioning (JCH), včetně 40% podílu společnosti Hitachi. Akcionáři a dozorčí rada společnosti Bosch transakci schválili. Zúčastněné strany dnes podepsaly závazné dohody o akvizicích. Akvizice podléhá schválení antimonopolních úřadů. Kupní cena za získané podniky je 8 miliard dolarů (7,4 miliardy eur). Očekává se, že akvizice bude dokončena přibližně za 12 měsíců.

Image 0

Obchod s komfortem domova se téměř zdvojnásobí

  • Předseda představenstva společnosti Bosch Stefan Hartung: "Největší transakce v historii společnosti Bosch a důležitý milník v realizaci naší firemní strategie do roku 2030."
  • Christian Fischer, místopředseda představenstva společnosti Bosch: "Získané subjekty posílí divizi Home Comfort v mimořádně atraktivním segmentu a stanou se součástí hlavní činnosti společnosti Bosch."
  • Rozšíření přítomnosti v USA a Asii.
  • Inovativní, energeticky účinná řešení pro přechod na alternativní energii a pro pomoc při zmírňování globálního oteplování.
  • Tržby Bosch Home Comfort Group vzrostou ze zhruba 5 miliard eur na 9 miliard eur.
  • Integrovaná jednotka pak bude mít více než 26 000 zaměstnanců a bude se doplňovat s portfoliem na rozhraní mezi vytápěním a chlazením.

"Jedná se o největší akvizici v historii společnosti Bosch, která je důležitým milníkem v systematické realizaci naší strategie pro rok 2030. Dynamicky pokračujeme v silném rozvoji společnosti Bosch a touto akvizicí dosáhneme celosvětově vedoucí pozice na slibném trhu HVAC. Tímto krokem navíc posílíme naši přítomnost v USA a Asii a dosáhneme lepší rovnováhy mezi našimi obchodními sektory. To je také součástí naší strategie. Tímto způsobem se nám otevřou další možnosti růstu a postavíme společnost jako celek na pevnější základy,” říká Stefan Hartung, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH.

Společně s JCH chtějí podniky Bosch v roce 2023 získat generované tržby v celkové výši zhruba 4 miliardy eur a zaměstnat přibližně 12 000 lidí po celém světě. Transakce zahrnuje 16 výrobních závodů a 12 inženýrských závodů ve více než 30 zemích. Produktové portfolio pokrývá celé spektrum řešení HVAC pro rezidenční a lehké komerční budovy a zahrnuje známé značky, jako jsou York and Coleman v USA a Hitachi v Asii, pro které Bosch získá dlouhodobou licenci.

Christian Fischer, místopředseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH, který je zodpovědný za strategické růstové iniciativy skupiny Bosch, a tím i za tuto plánovanou akvizici, dodává: "Díky této akvizici Bosch urychlí svůj růst a téměř zdvojnásobí své tržby z prodeje na trhu HVAC na zhruba 9 miliard eur. Společně s našimi budoucími kolegy se chceme chopit obrovských příležitostí, které trh nabízí, pro další růst této nové jednotky." Společnost očekává, že globální trh HVAC poroste do roku 2030 o 40 procent, a to díky technologickému pokroku, boji proti změně klimatu a novým předpisům. "Získané podniky se stanou součástí hlavní činnosti společnosti Bosch – a z toho budou těžit zákazníci, instalační partneři a spolupracovníci," dodává Fischer. "Už několikrát jsme v minulosti dokázali, že umíme úspěšně integrovat značky, posunout je investicemi kupředu a posílit."

" Naše přední divize rezidenčních a lehkých komerčních nemovitostí a její prvotřídní tým dokonale doplňují portfolio společnosti Bosch. Jsme přesvědčeni, že pod vedením společnosti Bosch bude podnik i nadále vynikat a dodávat svým zákazníkům inovativní produkty a služby. Těšíme se na jejich další úspěch” , slovy George Olivera, generálního ředitele společnosti Johnson Controls

Jun Abe, výkonný ředitel a výkonný viceprezident společnosti Hitachi a výkonný ředitel a generální ředitel divize Hitachi Connective Industries, říká: "Nové partnerství se společností Bosch za účelem vytvoření globálního podnikání v oblasti klimatizací je důležitým krokem. Trh je dynamický a vzkvétá. Pevně věřím, že globální dodavatel, jako je Bosch, se svým silným evropským zastoupením a dlouholetými zkušenostmi v oblasti vytápění je optimálním partnerem pro další rozšiřování globálního podnikání v oblasti klimatizací tradiční značky Hitachi."

Image 2

Inovativní, energeticky účinná řešení pro zmírnění globálního oteplování a přechod na alternativní energii

Současná transformace technologií a tržních podmínek v oblasti řešení HVAC otevírá obrovské příležitosti pro dodávky inovativních a energeticky účinných řešení pro zmírnění globálního oteplování a přechod na alternativní energii. Technologie vytápění se odklání od fosilních paliv, jako je ropa a plyn, směrem k tepelným čerpadlům a hybridním řešením tepelných čerpadel. Současně roste význam klimatizační techniky jak v Evropě, tak ve světě. Frank Meyer, člen představenstva společnosti Bosch, který je zodpovědný za obchodní oblast Energie a technika budov, a tím také za skupinu Bosch Home Comfort Group a integraci nové jednotky, říká: "Cílem společnosti Bosch je aktivně se podílet na utváření inovativního a rostoucího trhu s energií a technikou budov a zaujmout vedoucí postavení v celosvětovém měřítku. Touto akvizicí zlepšujeme naši pozici zejména v oblasti vzduchotechniky. Kromě toho budeme moci globálně rozšířit naše podnikání v oblasti tepelných čerpadel a dosáhnout větších úspor z rozsahu. S našimi technologiemi a našimi produkty můžeme společně přispět k energetické účinnosti a k většímu komfortu a lepší kvalitě života mnoha lidí s ohledem na globální oteplování. To je 'Stvořeno pro život' v pravém slova smyslu."

Komplementární portfolio, zavedené značky a silný tým

Bosch má v úmyslu začlenit získané podniky do skupiny Home Comfort Group. 14 600 zaměstnanců stávající skupiny Bosch Home Comfort Group vygenerovalo v roce 2023 tržby ve výši zhruba 5 miliard eur. Home Comfort má vynikající pozici v hlavních segmentech trhu s vytápěním, na trhu s tepelnými čerpadly a na trhu hybridních řešení tepelných čerpadel, která zahrnují tepelné čerpadlo a kotel na fosilní paliva pro špičkové zatížení. Po transakci bude mít nová jednotka více než 26 000 zaměstnanců a bude moci výrazně těžit z úspor z rozsahu a doplňkového portfolia na rozhraní mezi vytápěním a chlazením. Jan Brockmann, prezident Bosch Home Comfort Group, říká: "Díky naší úspěšné topné technice v Evropě máme již silný tým a solidní základy. Nyní je ten správný čas na odvážný krok směrem ke globální přítomnosti. Poptávka po klimatizačních řešeních roste obzvláště rychle." Například v USA Bosch očekává do konce desetiletí růst o více než 50 procent a také v Evropě se do roku 2030 předpokládá silný růst ve výši přibližně 30 procent. Společně budeme moci stavět na silných, zavedených značkách. Těšíme se na to, že budeme s našimi budoucími kolegy a jejich inovacemi a nápady utvářet budoucnost Bosch Home Comfort Group," dodává Brockmann.

Divize HVAC, kterou Bosch plánuje koupit od společnosti Johnson Controls, má obzvláště silné zastoupení ve Spojených státech a Asii. Ve Spojených státech se její portfolio zaměřuje na potrubní řešení, ve kterých vzduch prochází z centrálního zdroje potrubím, aby vytápěl nebo chladil všechny místnosti současně. V Asii prodává zejména bezpotrubní řešení, kde interiérové jednotky v každé místnosti mohou samostatně vytápět nebo chladit, a také moderní klimatizační systémy založené na systémech s proměnným průtokem chladiva (VRF). Tato technologie se používá v komerčních aplikacích od lehkých komerčních prostor, jako jsou maloobchodní prodejny, až po velké projekty, jako jsou hotely a nemocnice. Portfolio v těchto regionech doplňují účinná tepelná čerpadla vzduch-voda, která Johnson Controls nabízí především v Evropě.

Image 1

Firemní článek