+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Výrobce komínů Almeva: Zaměřeno na efektivní odvod spalin a úsporná řešení

06.05.2024 Firma: ALMEVA EAST EUROPE a.s. Časopis: 2/2024

Společnost ALMEVA EAST EUROPE a. s. je výrobcem a distributorem spalinových systémů a jejich příslušenství. Firma je součástí skupiny Almeva působící v 23 zemích napříč Evropou. Vyrábí a dodává především plastové, nerezové, zděné, ocelové a hliníkové odkouření. V jejím portfoliu najdete i produkty, které na spalinové systémy přímo navazují a vylepšují efektivitu samotného spalování, nebo zvyšují jeho účinnost s pozitivním dopadem na ekologii.

Image 2

Začněte správným výpočtem komína

Almeva nabízí profesionální výpočet komína za použití software kesa-aladin od německé společnosti Kesa. Tuto službu využívají především projekční kanceláře pro své projekty a kominické firmy. Se softwarem a jeho obsluhou, stejně jako s komínovými systémy, se může klient blíže seznámit na pravidelných školeních pořádaných Almevou. Školení se konají nejen v sídle firmy v Želešicích u Brna, ale i po celé ČR.

Vytápíte kamny na dřevo? Filtr pevných částic se pomalu stává nedílnou součástí komína

Mnoho majitelů kamen na dřevo mohou mít pocit, že když používají kvalitní otop v podobě vysušeného materiálu, že kvalitně spalují a nezanechávají kromě kouře žádnou ekologickou zátěž na ovzduší. Problémem se v tu chvíli stávají pevné částice, které jsou spolu s plyny vypouštěny do ovzduší. Pevné částice obsažené ve spalinách jsou menší než 2,5 μm, což je pro představu 12× méně než je tloušťka lidského vlasu. Naše dýchací ústrojí dokáže odfiltrovat pouze částice větší než 2,5 μm a menší částice proto putují hluboko do plic, kde se mohou dostat do krevního oběhu. Může tak docházet k dýchacím potížím, astmatům či zánětům a k poškozování lidského zdraví. Filtr pevných částic od dánské firmy EXODRAFT dokáže zachytit a pohltit velké i ultra jemné částice, čímž zásadně snižujezdravotní riziko a pomáhá životnímu prostředí.
Elektrostatický filtr pevných částic ze spalin je instalován na ústí komína. Pomocí vysokonapěťové elektrody pohlcuje pevné částice, které se usazují ve filtru. Tato funkce filtru umožňuje snížit počet jemných a ultra jemných částic až o 95 %. S procesem souvisí i hmotnost částic vypouštěných do ovzduší, která se sníží o 70–75 %. Údaje a měření byla provedena podle norského standardu NS3058, který odpovídá podmínkám ve venkovním prostředí. Výhodou filtru pevných částic je jeho samočistící funkce, kdy se oklepem elektrody uvolní pevné částice do neúčinné výšky komína.

Úspory energií v průmyslu i v domácnostech

Úspory energií domácností, zejména u pevných paliv, dosáhneme správně dimenzovanou spalinovou cestou a vhodným způsobem zatápění. Ventilátory dánského výrobce Exodraft umí uspořit energii díky tomu, že ventilátor zajišťuje správný komínový tah, který je plně pod kontrolou bez ohledu na počasí. Optimální komínový tah, optimální obsluha spotřebiče a vhodné palivo mohou znamenat úporu energií v řádu několika desítek procent.
V průmyslových oborech je situace s kontrolou komínového tahu v případě použití ventilátoru stejná. Pokud ovšem máme v provozu kotel, pec, sušárnu, ohřívač nebo další zařízení, kde je teplota spalin vyšší než 100 °C, je možné toto teplo a energii znovu využít. Provozům s velkým množstvím odpadního tepla nabízí Almeva řešení v podobě technologie zpětného získávání tepla (heat recovery system). A jak funguje přeměna tepla ze spalin na energii? Teplé spaliny předají svoji energii tak, že se ve výměníku ohřeje voda, která se dá využít dále ve výrobním procesu. V pekárně je potřeba teplá voda do těsta, v lakovně nebo zinkovně je potřeba ohřát vodu v odmašťovacích lázních. Dalšími provozy, v nichž lze k různým účelům použít teplou vodu, jsou pivovary, lihovary, mlékárny, slévárny a jiné provozy, kde je mnoho tepla odváděno komínem do ovzduší. Oblast použití technologie je tedy poměrně široká. Všeobecně je ztráta energie ze spalin z výrobních procesů až 20 % a díky technologii je Almeva schopna obnovit až 95 % této energie. Tím se šetří nejen energie potřebná na výrobu teplé vody, ale jsou snižovány emise CO2 až o 16 %. Při současných vysokých cenách energií je návratnost investice i méně než 2 roky. Výrobní firmy tak aktuálně neváhají do technologie zpětného získávání tepla investovat.

Image 0Aplikace systému Heat Recovery na Slovensku

Neutralizační box vyřeší problém s kyselým kondenzátem z vašeho kotle

Almeva se dlouhodobě věnuje produktům, které jsou součástí technického vývoje. Jde především o snahu vylepšit vlastnosti stávajícího produktu nebo o nový pohled na produkt jako takový. Almeva úzce spolupracuje s výzkumnými institucemi a středisky vzdělávání a nadále se věnuje přihlašování užitných a průmyslových vzorů i patentů v rámci celé skupiny Almeva.
Vývojem prošel i neutralizační box (neutrobox) ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava ve Výzkumném energetickém centru. Provozem kondenzačních kotlů dochází při spalování plynu ke kondenzaci vodní páry, která je obsažená ve spalinách. Kondenzát obsahuje kyseliny a je odváděn odpadním potrubím do kanalizace, což je v určitých případech nežádoucí. Legislativa předepisuje použití neutralizačního zařízení u kotelen s instalovaným výkonem vyšším než 200 kW. Zároveň je předepsáno, že do kanalizačního řádu může téct kondenzát s pH vyšším než 6. Neutrobox má za úkol neutralizovat veškerý kyselý kondenzát vznikající při provozu kondenzačních kotlů. Tím se zamezuje odtoku kyselého kondenzátu spolu s ostatními nevhodnými rezidui do kanalizace. Díky obsahu náplně speciálního kameniva, pomáhá neutrobox přeměnit kyselý odtok na neutrální. Do odpadních vod se tak dostává upravený pH neutrální roztok, který je šetrný vůči životnímu prostředí. Tato přeměna pH je možná díky neutralizačnímu kamenivu Almelit na bázi přírodních vápenců s vynikajícími neutralizačními vlastnostmi. Kamenivo je umístěno ve speciálně konstruovaném boxu, kde probíhá jeho vlivem přeměna kondenzátu z kyselého na neutrální.

Image 1
 

ALMEVA EAST EUROPE a. s.
Družstevni 501 / 664 43 Želešice / Česka republika
Tel.: +420 513 033 101 / E-mail: cz@almeva.eu
www.almeva.cz

Firemní článek