+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Regulátory Albatros2 od společnosti Siemens s jednoduchým ovládáním on-line

27.12.2013 Autor: Ing. Rudolf Kotík Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 8/2013

Regulátory řady Albatros, od společnosti Siemens, se už sedmým rokem těší veliké přízni odborné veřejnosti. Nová řada Albatros2 navazuje na úspěšné předchozí řady Albatros RVA a RVP.

Image 1Obr. 1 • Ovládací jednotka AVS 37.294/509 je určena do výseku v panelu, má grafický displej, tlačítko druhu provozu, přípravy TV, informační tlačítko a další. Dominantou přístroje je otočné tlačítko, které slouží k jednoduché a rychlé orientaci a nastavování v menu regulátoru

Za sedm let samozřejmě prošly regulátory významným vývojem. Nejprve se postupně rozšiřovaly z jednoduchých ekvitermních regulátorů na regulátory s komunikací. Stejně tak narůstaly i funkce týkající se řízení dalších zdrojů a spotřebičů. Od jednoduchého řízení solárního ohřevu TV až po řízení dvou solárních kolektorových polí do tří spotřebičů s modulovanými čerpadly PWM signálem. Dále se řada regulátorů rozrostla o regulátory pro řízení tepelných čerpadel. Tyto regulátory opět zaznamenaly veliký nárůst vlastností a funkcí. První řídily jednostupňový kompresor systémem zap/vyp. Postupně se však funkce rozšiřovaly a v současné době umí regulátor modulaci kompresoru a ventilátoru, řízení elektronických expanzních ventilů. Samozřejmostí je i řízení kaskády tepelných čerpadel. Vývoj nadále pokračuje s plným nasazením.

Po sedmi letech, kdy projekt Albatros2 zahrnoval již devět základních regulátorů a pět speciálních regulátorů pro řízení tepelných čerpadel, kotlů a mikrokogeneračních jednotek, bylo třeba tuto řadu dále optimalizovat s cílem vyjít vstříc zákazníkovi a usnadnit mu výběr z regulátorů.

Image 2Obr. 2 • Chceme-li zdroje efektivně využívat, potřebujeme k tomu kvalitní regulaci, kterou reprezentuje řada Albatros2. Dokáže všechny zdroje tepla sjednotit a vytvořit jednoduché a jednotné rozhraní – teploty na kotlích, solárních kolektorech, žádané a aktuální teploty topných okruhů, stejně jako aktuální a žádané teploty v prostoru lze díky webovému serveru OZW672 sledovat a upravovat on-line

Celá řada proto prošla optimalizací a upustilo se již od výroby málo využívaných regulátorů. To znamená, že byly zrušeny regulátory bez komunikace RVS13... a RVS53..., dále pak byl nahrazen regulátor RVS63.243 ­regulátorem RVS43.345. Výběr se tímto zúžil na pět regulátorů, které pokrývají celé portfolio. Pro běžné instalace se jako nejvhodnější regulátor jeví RVS43.345, který umožňuje velice snadné rozšíření pomocí až tří rozšiřujících modulů, což vytváří velikou flexibilitu v zákaznických řešeních.

Jedním z největších argumentů pro použití tohoto regulátoru je ovšem i možnost rozšíření o webový server, díky kterému je pro zprovoznění a vizualizaci zapotřebí pouze základních počítačových znalostí. Webový server je výhodou z mnoha důvodů. Tím hlavním je, že konečný uživatel má k dispozici srozumitelné a uživatelsky přívětivé prostředí internetové stránky, ve kterém může velice snadno upravovat časové programy a žádané prostorové teploty. Samozřejmostí je aplikace pro chytré telefony, která umožňuje základní funkce, jako je změna druhu provozu vytápění nebo změna žádané teploty prostoru.

Pro servisního technika má vzdálený přístup také veliké výhody. V případě poruchy je ihned informován o chybě systému a může okamžitě zareagovat. Nejprve samozřejmě vzdáleným přístupem přes webové prostředí. Pokud je však nutný zásah na místě, lze se dle typu chyby připravit a závadu efektivně vyřešit na místě poruchy.

Pro výrobce tepelné techniky má tento přístup také nezvratné výhody. Při uvedení nové řady výrobků na trh poskytuje zpětnou vazbu pro optimalizaci nastavení regulace už ve výrobním závodě. Samozřejmostí je i rychlé zjištění a eliminace výrobních vad a nedodělků v sériové výrobě.

Image 3Obr. 3 • Prostorový přístroj lze použít ve verzi drátové QAA75 s podsvícením nebo bezdrátové QAA78. Ovládání je intuitivní a přehledné. V případě potřeby je možné přístup do menu omezit a snížit tím riziko nežádoucího zásahu ze strany nepoučeného uživatele

Co nás čeká v budoucnu? Projekt Albatros2 rozhodně nekončí, naopak má ve švýcarském výrobním závodě prioritu. V příštím roce nás tedy čekají nové prostorové přístroje s grafickým nebo dotykovým displejem. A budou vycházet také aktualizace firmwaru pro webový server, kde bude přidána možnost grafického zobrazení průběhů teplot a jejich práce s nimi.

Firemní článek