+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Otázky 2011/4

01.07.2011 Autor: Ing. Josef Jonášek Časopis: 4/2011

Vedoucí a recenzent rubriky Vladimír Jirout

Otázka:

V souvislosti s odpadními systémy se používá symbol SN 4. Můžete blíže vysvětlit jeho význam?

Odpověď:

U kanalizačních trubek, které nejsou pružné, například trubky z betonu nebo kameniny, se vhodnost jejich po­užití posuzuje podle pevnosti v tlaku, tzv. vrcholové pevnosti. Tato hodnota se stanovuje zatěžováním tuhých trub až k jejich destrukci. Udává, jaké maximální zatížení na trubku uloženou v zemi může působit, aniž by se poškodila. U plastových trubek z běžných materiálů je však za normálních teplot a při plynulém zatěžování prakticky nemožné dosáhnout jejich významnějšího poškození natož destrukce.

Pro klasifikaci pružných trubek se po­užívá jiný parametr, který se nazývá KRUHOVÁ TUHOST a označuje se jako SN nebo SN. Tento parametr se udává v kN·m–2. Při stanovení kruhové tuhosti podle ČSN EN 9969 se trubka stlačuje rovnoběžnými deskami, které se pohybují konstantní rychlostí, až do vzniku deformace (svislého stlačení) 3 %. Při této hodnotě stlačení se odečte potřebná síla a podle vzorce uvedeného v normě se vypočte parametr SN.

Image 1

SN je jen jakýmsi „třídicím znakem“ a neudává žádné konkrétní zatížení trubek v zemi, protože statická únosnost trubek závisí na podepření trubky zeminou, ve které je uložena, lépe řečeno na spolupráci trubky a zeminy ve výkopu. Tuhost trubek z termoplastů je totiž většinou nižší než únosnost zeminy. A protože únosnost zeminy je závislá na jejím hutnění, má stupeň hutnění zeminy rozhodující vliv na výslednou deformaci trubek, a tím také na jejich namáhání během doby jejich životnosti. Při velmi kvalitním zhutnění má kruhová tuhost trubek méně významnou roli, neboť zatížení přenáší především zemina. Naopak při špatném zhutnění má kruhová tuhost velký, až rozhodující, vliv na konečnou deformaci trubky, protože zátěž nese trubka. V případě menší únosnosti zeminy – například kvůli špatnému hutnění – je tedy třeba použít trubku o vyšší kruhové tuhosti.

Pro běžné aplikace kanalizačního potrubí uvnitř budov, včetně svodného potrubí uloženého na jejich vnitřních a vnějších stěnách, především ale v zemi pod budovami, zpravidla postačuje kruhová tuhost trubek SN4.

Související časopisy