+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nový prostorový regulátor teploty a relativní vlhkosti RDG165KN

01.10.2015 Autor: Ing. Michal Bassy Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 6/2015

Společnost Siemens přichází na trh s novým regulátorem řady RDG.., který reaguje na rostoucí poptávku po přístrojích s řízením jak prostorové teploty, tak relativní vlhkosti. Nový regulátor s komunikací KNX přímo řídí připojené zařízení tak, aby bylo zajištěno optimální pohodlí udržováním teploty a vlhkosti v místnosti v požadovaných mezích. To znamená větší komfort pro uživatele a nižší riziko onemocnění.

Image 0

Udržování vlhkosti v nastavených mezích není důležité jen pro lidi, ale také pro budovy a vnitřní zařízení. A co víc, díky přímému ří­zení DC motorů ventilátorů (stejné aplikace jako s RDG160KN) tento energeticky úsporný regulátor pomáhá snižovat náklady na energie. Stejně jako RDG160KN obsahuje nový regulátor typické aplikace pro fan-coilové jednotky, aplikace pro univerzální systémy vytápění a chlazení nebo tepelná čerpadla. Kromě toho byly vylepšeny 2trubkové a 2stupňové aplikace pro smíšená zařízení, například pro kombinace fan-coilových jednotek a sálavých ploch pro vytápění/chlazení (podlaha, strop, radiátor) ve stejné místnosti.

Podívejme se podrobněji na nové vlastnosti regulátoru

Regulace vlhkosti

Prostorová teplota a vlhkost mohou být snímány buď vestavěnými čidly, nebo mohou být hodnoty zasílány po sběrnici KNX z externích čidel (např. Siemens KNX čidla AQR25.. v LTE módu nebo jiná KNX čidla v S-módu).

Maximální vlhkost je v prvním kroku řízena posunutím žádané teploty a jako druhý stupeň sepnutím kontaktu pro odvlhčovač. V našich podmínkách připadá v úvahu řízení vlhkosti hlavně zvyšováním žádané teploty a sepnutím odvlhčovače. V regionech s výkonnými chladicími systémy lze snižovat vlhkost také zchlazením pod rosný bod s odvedením vzniklého kondenzátu a spínáním odvlhčovače.

Image 1

Snížení relativní vlhkost v místnosti zvýšením žádané prostorové teploty:

  • 1. stupeň: Žádaná teplota se zvyšuje (při r.v. = žádaná hodnota)
  • 2. stupeň: Zapne se odvlhčovač (při r.v. = žádaná hodnota + 15 %)

Image 2

Vylepšené 2trubkové a 2stupňové aplikace

Pro aplikace s kombinací různých ovládaných zařízení (např. fan-coilové jednotky a sálavé panely pro vytápění/chlazení) je mnohem energeticky účinnější používat sálavé plochy jako 1. stupeň vytápění (fan-coilové jednotky jako 2. stupeň vytápění) a fan-coilové jednotky jako 1. stupeň chlazení. Sálavé plochy pak poskytují další chladicí výkon jako 2. stupeň, pokud je potřeba.

Aby bylo možné splnit tyto požadavky, byly vylepšeny 2trubkové a 2stupňové aplikace.

  • Přepínací funkce pro výměnu 1. stupně vytápění za 2. stupeň chlazení:
    Tato funkce změní pořadí 2 výstupů (2 stupně), když se regulátor přepne z vytápění na chlazení. Zařízení, které se při vytápění používá jako 1. stupeň, bude v režimu chlazení sloužit jako 2. stupeň.
  • Ventilátor aktivní pouze při druhém stupni pro 2trubkové a 2stupňové aplikace:
    V závislosti na typu připojeného zařízení může být nezbytné, aby ventilátor běžel pouze při 2. stupni (při 1. stupni zůstává ventilátor vypnutý). Typickou aplikací je například kombinace podlahového vytápění / radiátorů a fan-coilové jednotky.

Hlavní výhody

Úspory nákladů na energie

  • Aplikace s EC ventilátory zvyšují účinnost celého zařízení, ­šetří náklady na energie a splňují požadavky směrnice EU (ErP2015 directive).
  • Ventilátor pracuje vždy v optimálních otáčkách.
  • Režim ventilátoru AUTO zajišťuje minimální spotřebu pro ­aktuální požadovanou teplotu.
  • Signál okenního kontaktu „otevřeno“ přepne regulátor do Ochranného režimu.
  • Detektor přítomnosti přepne regulátor do Komfortního režimu, jen pokud je místnost obsazena.
  • Vylepšené funkce výstupních relé pro zvýšení účinnosti systému a pro úsporu nákladů na energie.

Univerzální produkt

  • Jeden výrobek, který pokrývá celou řadu aplikací pro fan- ­coilové jednotky, univerzální systémy a tepelná čerpadla.
  • Regulátor je schopen řídit smíšená zařízení pro 2trubkové a 2stupňové aplikace.
  • Je vhodný jak pro aplikace pracující s napětím 24 V AC, tak pro ventilátory a ventily s řídicími signály s napětím 230 V AC.
Firemní článek