+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

ISH 2013: Inovace klozetových mís

17.05.2013 Časopis: 3/2013

Udržet dokonale čistý vnitřní povrch klozetové mísy není snadné. Na jedné straně stojí trvalý požadavek snižovat množství vody, která je ke spláchnutí zapotřebí a na druhé straně stojí fakt, že čím více vody se použije, tím je pravděpodobnost dokonalého spláchnutí větší. A co nevyřeší voda, to musí vyřešit klozetová štětka ve spolupráci svchemickými přípravky. A samozřejmě člověk, který se těchto pomůcek chopí. Výrobci sanitární keramiky proto neustále zkoušejí a vyvíjejí nové tvary klozetových mís a nové způsoby proudění vody. Inovativní řešení se veřejnosti představila na ISH 2013 ve Frankfurtu n. M.

Laufen: HiJet

Požadavek dokonale spláchnout po malé potřebě se dvěma litry vody a po velké s 4,5 až 6 litry, vyřešili konstruktéři ­Laufen rozdělením toku vody. Horní splachovací límec mísy prakticky zcela uzavřeli. Na jeho spodním okraji vytvořili výtokové otvory s cílem směřovat tok vody po povrchu mísy dolů, nikoliv, jak je běžné, po spirále. Přechodem z jednoho velkého podélného otvoru výtoku vody na povrch mísy na více malých otvorů se zajistilo rovnoměrné pokrytí povrchu mísy splachovací vodou, částečně narostla i rychlost proudění vody, a tím se zvýšil její čisticí efekt. Odtoku vody se spláchnutými nečistotami pomáhá proud vody vedený kanálkem vytvořeným v přední části mísy ve směru proti zaústění sifonu do odpadního potrubí. Kanálkem vedená voda svým tlakem podpoří nejen pohyb vody v sifonu, ale i spláchnutí hrubých nečistot.

Image 1

Technologie HiJet se na vnějším tvaru klozetové mísy nijak negativně neprojevuje.

Image 2

Villeroy & Boch: SUBWAY 2.0 DirectFlush

Údržba dokonalé hygieny uvnitř klozetové mísy je neustálým zápasem s usazeninami a mikroorganizmy. Tento každodenní zápas může být bojován s větším nebo menším úsilím. Záleží na tom, jaké podmínky pro něj konstruktéři mísy vytvořili. Novým trendem jsou mísy nevyžadující uzavřený splachovací kruh. V podstatě jde o to, že tok splachovací vody po povrchu mísy je vyřešen tak, aby jako zábrana k jeho vytečení z mísy stačila víceméně jen vodorovná část kruhu. Splachovací kruh pak může být mnohem více otevřen a nevzniká v něm pro čištění velmi špatně přístupný prostor. Různé agresivní chemické čisticí prostředky, které se k čištění hodně uzavřených splachovacích kruhů musí používat, mohou být pomocníkem, ale jde o chemii zatěžující životní prostředí a stojí peníze. Příkladem skloubení špičkového designu řady SUBWAY a inovativní rimless (bezobrubové, bezlímcové …) technologie, je SUBWAY 2.0 DirectFlush od Villeroy & Boch. Kromě zádní části, kde natéká splachovací voda z nádržky a dochází k usměrnění jejího toku, je zbytek mísy velmi snadno a rychle čistitelný.

Image 3

Image 4

Laufen: LAUFEN pro rimless

Příkladem uplatnění technologie rimless bez splachovacího kruhu je rovněž klozetová mísa z designové řady Laufen pro. Laufen toto řešení nabídne v běžné verzi se stavební délkou 53 cm, ale rovněž i ve zkrácené, tzv. compact verzi s délkou 49 cm pro toalety menších rozměrů.

Image 5

Image 6

Duravit: DuraStyle

Dalším příkladem rimless technologie je klozetová mísa Dura­Style od Duravit. Opět je vidět, že většina splachovacího okruhu je ze stran otevřena, aby se v maximální míře usnadnilo čištění. Potřebného zatečení splachovací vody v dostatečném množství i do přední části mísy je dosaženo pomocí jemně tvarovaného žlábku a výrazným vodorovným směrováním části proudu vody po obvodu mísy.

Image 9

Image 10

Keramag: ofenzivní rozšíření i na nejnovější řadu

Keramag si zájem o technologii bezlímcových klozetových mís začal tržně ověřovat na jaře 2012. Ohlas trhu byl natolik příznivý, že bezlímcovou technologii kromě řad „Renova Nr. 1“, „4U“ a „iCon“ nyní rozšířil i novou sérii „it“.

Rimless, bezlímcové, bezobrubové atp. klozetové mísy se evidentně dostaly do středu pozornosti předních výrobců sanitární keramiky. Lze usuzovat, že začaly vytvářet tržně zajímavý segment orientovaný na zákazníky, pro které je zásadní nejen pěkný design, ale i vysoká hygiena spojená s minimem práce a nákladů. Dostupnost jak ve verzích závěsných, tak i upevněných na podlaze, vytváří předpoklad pro jejich široké nasazení i bez komplexní rekonstrukce toalety.

Image 7

Image 8

Neviditelné upevnění závěsné mísy

S upevněním závěsné mísy, respektive se skrytím upevňovacích závitových tyček a matic, to nemají výrobci snadné. Proti sobě stojí požadavek na snadnou přístupnost a požadavek designu. K použití jsou 3 možnosti – z boku, zespod, shora. Upevnění zespod je instalačně nejméně příjemné. Nejčastěji používané řešení spočívá ve vytvoření prohlubní na bocích závěsné mísy, ve kterých se po nasazení mísy na závitové tyče, upevněné v montážním rámu, našroubují matice a ty se eventuálně schovají pod plastový kryt. Protože se obvykle v bočních prohlubních skrývají i matice zajišťující fixaci sedacího prkénka, přináší to instalatérovi problém, aby se mu podařilo matice dobře utáhnout, zejména v menších toaletách s nedostatkem místa okolo mísy.

Image 11

Designově zcela čistým, a pro řemeslníka instalačně evidentně nejpříjemnějším řešením, je druhá generace SUPRAFIX 2.0, které je určeno již pro upevňování 5 designových řad výrobce Villeroy & Boch. Základem je plastový blok ze tří částí, který se běžným způsobem upevní na dvě závitové tyčky v montážním rámu. Druhým krokem je nasazení mísy na tento blok a dvěma otvory na horní ploše v její zadní části se vloží upevňovací trny. Trny fixují mísu na bloku, takže si řemeslník může dojít pro imbusový klíč a následně trny dotáhnout. Při dotahování se mísa přitahuje ke zdi. Do horních otvorů v trnu se vsunou upevňovací tyčky od sedátka, sedátko se vystředí a matice na tyčkách dotáhnou – rovněž na horní části mísy. Kromě základního bloku řemeslník nic nemontuje zespod nebo z boku, tvar mísy není nijak narušen.


Tlačítko bez elektroniky

Obecným trendem je omezování mechanických principů ovládání a maximalizace využití elektroniky. Přesto se našel výrobce, který má odvahu jít proti trendu. Hansgrohe tlačítkem SELECT ukazuje, že je to nejen možné, účelné, ale i designově velice zajímavé. Lidé preferují co nejjednodušší ovládání, a tlačítka s mezinárodně srozumitelnými symboly jsou používána stále častěji. Navíc se konstruktérům Hansgrohe podařilo vyvinout takové řešení, které se obešlo bez elektroniky, aniž by uživatel ztratil očekávaný komfort ovládání.

Image 12

Image 13

Stiskem tlačítkem SELECT se otevře výtok vody a dalším stiskem zavře, stiskem tlačítka s příslušným symbolem se zvolí výtok do vany, ruční nebo pevně zabudované sprchy, a nebo se opakovaným stiskem tlačítka na hlavici sprchy zvolí jeden z až tří sprchovacích režimů. Jedině teplota vody se nastavuje plynule otáčením termostatu.

Image 14

Související časopisy