+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Hybridní soustavy Benekov

28.03.2024 Firma: BENEKOVterm s. r. o. Časopis: 1/2024

Paliva, nebo chcete-li energie, neustále zdražují a bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend někdy v budoucnu otočil. Odklon od fosilních paliv je výraznou změnou a zásahem do energetického trhu. Nahradit komodity, na kterých v podstatě vyrostl kapitalismus, bude obtížné. Ať už jde o uhlí, ropu, nebo zemní plyn, z pohledu chápání trhu se jedná o formu energie, kterou bude zapotřebí nahradit něčím jiným. A vždy, když je třeba něco nahradit, stoupne poptávka po alternativách a ty zdraží. Tak to prostě je. Pokud nechceme protopit jmění, budeme se muset soustředit na co nejvyšší efektivitu.

V minulém čísle jsme představili hybridní kotle značky Benekov. Dnes na to navážeme a představíme si nové hybridní soustavy. Hybridní soustava je v principu to samé jako hybridní kotel – je to více druhů topných systémů sloučených do jednoho celku, akorát že zde se nejedná o „vše v jednom“, ale o skládačku. Celou soustavu si můžete budovat postupně, nebo si za jistých okolností rozšířit i ten stávající (více o tom dále).

Image 0

Jak taková hybridní soustava může vypadat?

V tuto chvíli umíme kombinovat peletový kotel, tepelné čerpadlo a fotovoltaickou elektrárnu, přičemž samozřejmě platí, že nemusíte mít vše z výše zmíněného. Můžete mít třeba jenom kotel a tepelné čerpadlo. Nebo FVE s bateriovým uložištěm Benekov a tepelné čerpadlo, přičemž kotel si nainstalujete později. Tepelná čerpadla používáme od firmy Regulus. Tak jako je firma Benekov jedním z předních producentů kotlů na pevná paliva, tak je firma Regulus jedním z předních dodavatelů na českém trhu s tepelnými čerpadly. Je tedy logické, že jsme v rámci hybridních soustav spojili naše úsilí.

Co musíme zmínit je, že srdcem sestavy je kromě řídicí jednotky ještě vyrovnávací nádrž. Tu musíte mít vždy. Celá soustava je tedy o trošku náročnější na prostor než hybridní kotel samotný. Na druhou stranu tato akumulační nádoba slouží i pro přípravu teplé vody, takže nepotřebujete bojler.

Jaké jsou výhody takové hybridní sestavy?

V prvé řadě je to úspora v nákladech na vytápění, která činí až 40 % (záleží na aktuálních cenách elektrické energie a dřevních pelet). Pokud bychom byli velcí pesimisté a počítali v budoucnu pouze s 20 %, potom protopíme v nákladech o pětinu méně. Co pět let budeme vytápět jednu sezonu „zdarma“. Potom je to daleko vyšší životnost soustavy, kdy oba zdroje odpracují zhruba polovinu času, a navíc pro ně v optimálních podmínkách. Další výhodou je, že můžete mít soustavu s tepelným čerpadlem i ve starých domech s vysokým teplotním spádem, kde samotná instalace tepelného čerpadla není možná. Pokud si doplníte soustavu ještě o fotovoltaiku, jste chráněni proti výpadkům elektřiny, navíc můžete použít i přebytky vygenerované elektřiny pro vytápění.

Těch výhod je samozřejmě více, ale kromě těch technických jsou zde i dvě další. Za prvé, máme tady vládou nařízenou výměnu „špinavých kotlů“. Spousta rodin je tak donucena vyměnit stávající otopné soustavy v době, kdy vše zdražuje. Z důvodu pozdějších úspor jsou jednoznačně nejlepší volbou hybridní kotle, které jsou ale z principu dražším zbožím. Hybridní sestavu ale narozdíl od hybridních kotlů můžete budovat postupně – nejprve vybavíte kotelnu jedním zdrojem tepla a někdy v budoucnu, až přijde čas, doinstalujete další. Zkráceně – je zde možnost rozložení investice v čase.

A tou druhou je umožnit zatím alespoň některým ze stávajících zákazníků si svoji soustavu rovněž rozšířit. V tuto chvíli tak můžou učinit všichni uživatelé, kteří mají kotel značky Benekov řady „K“ a všichni uživatelé tepelných čerpadel firmy Regulus řady „RTC“. Zkrát-ka si dokoupí druhý systém ohřevu s řídicí jednotkou a akumulační nádobou, pokud ji ještě nemají, a mohou začít čerpat z výhod hybridních sestav.

A jaké jsou nevýhody?

Jak již bylo uvedeno, musíte mít nainstalovanou i akumulační nádobu. Ta zajistí ještě vyšší efektivitu, ale vyžaduje nějaký prostor navíc.

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy