+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Drahá elektřina resuscitovala tepelná čerpadla země-voda

29.09.2022 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: GT Energy s.r.o. Časopis: 6/2022

Tepelná čerpadla země-voda se v posledních letech nacházela ve stádiu klinické smrti, kdy prodeje stagnovaly a jejich tržní podíl vzhledem k obrovským nárůstům prodejů vzduchových čerpadel se stále snižoval. Po cenovém šoku, kdy i vytápění tepelným čerpadlem už není nic levného, zájem o mnohem úspornější zemní čerpadla prudce vzrostl.

Image 0Obr. 1 • Pokládka kolektoru zemního tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla země-voda mají o 20 až 40 % nižší spotřebu elektřiny než vzduchová, což je jejich hlavní výhoda, doložená například podrobným měřením stovek instalací tepelných čerpadel německým institutem Fraunhofer ISE. Velikost rozdílu ve spotřebě elektřiny závisí na charakteru topné sezony, zda je studenější, nebo teplejší. Výraznou roli hraje i umístění budovy, kdy v teplejších lokalitách je rozdíl ve spotřebě elektřiny menší, naopak u budov na horách může rozdíl ve spotřebě elektřiny přesahovat i 60 %.

Zásadně se liší spotřeba elektřiny i při provozu v režimu chlazení, kdy například z vrtů můžete chladit budovu prakticky zdarma (pasivně), zatímco u vzduchových čerpadel vždy musí při chlazení běžet kompresor.

Kromě výrazné úspory elektřiny na provoz, mají zemní čerpadla i o 30 až 50 % delší životnost kompresoru, protože je teplotně a tlakově méně namáhán. U zemních čerpadel není potřebná reverzace chodu chladicího okruhu z důvodu odtávání výparníku, která systém zatěžuje skokovými změnami provozních podmínek. Další hlavní komponenty zemních čerpadel (nerezový deskový výparník, oběhové čerpadlo primárního okruhu) jsou výrazně levnější a mají podstatně menší poruchovost než jejich ekvivalenty u čerpadel vzduch-voda (vzduchový výparník, ventilátor). Obecně je servis a údržba zemních čerpadel levnější a jednodušší, protože obsahují méně pohyblivých mechanických dílů, elektroniky a i množství chladiva bývá poloviční.

Vrty umožňují získávat energii ze země s minimálními požadavky na velikost pozemku. Nevýhodou vrtů je složitější povolovací proces a vyšší pořizovací cena, která v minulosti mnohé zájemce odradila. Vysoké ceny energií ale opět vrátily vrty do hry, protože úspora elektřiny při provozu čerpadla je výrazně vyšší než dříve a investice do vrtů se tak dnes vrátí mnohem rychleji.

Tím nejlepším existujícím řešením jsou ale tepelná čerpadla s plošnými zemními kolektory. Pořizovací cena není o mnoho vyšší než u vzduchových čerpadel a přitom si zachovávají skoro všechny výhody čerpadel země-voda. Plocha pozemku potřebná pro umístění kolektoru se u rodinných domů pohybuje od 250 do 800m2, v závislosti na tepelné ztrátě budovy. U menších novostaveb s nízkou tepelnou ztrátou, lze plochu pro kolektor (250 až 300 m2) na pozemku většinou najít.

Zemní tepelná čerpadla jsou výrazně úspornější a odolnější, než vzduchová čerpadla a prakticky jedinými nevýhodami jsou vyšší pořizovací cena a nároky na prostor pro zemní sběrače. Pokud jsou u budovy pro využití zemních čerpadel příznivé podmínky, doporučujeme tuto technologii vždy preferovat.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda je perfektní řešení, ale v mnoha případech je zemní čerpadlo ještě mnohem lepší volbou.

Podrobnější informace o rozdílech mezi zemními a vzduchovými čerpadly najdete na www.protc.cz.

Image 1Obr. 2 • Srovnání spotřeby elektřiny zemních a vzduchových čerpadel

Firemní článek