+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Český kotel na pevná paliva s automatickým přikládáním

17.10.2013 Autor: Redakce Topenářství instalace Časopis: 6/2013

Rozhovor pro Topin

Kotel FB2 Automat je prvním kotlem značky DAKON, který si sám přikládá palivo a elektronicky řídí proces spalování podle zvoleného druhu paliva. Zásobník paliva lze naplnit dřevěnými peletkami, hnědým nebo černým uhlím a pak lze na manuální obsluhu kotle zapomenout na 30 hodin, pokud by kotel pracoval trvale se jmenovitým výkonem. Takže v praxi i na dva až pět dnů, neboť trvalý provoz na jmenovitý výkon není obvyklý. Značka DAKON se přiřadila k jiným výrobcům a dovozcům pro tento segment trhu kotlů, na kterých uživatelé oceňují možnost využít palivo nejlevnější, ale také od nich požadují přiměřený komfort. A v současné době očekávají i splnění požadavku Zákona na ochranu ovzduší, tedy emisní třídu03.

Bosch Termotechnika, s.r.o., která značku Dakon vlastní, ­kotel veřejnosti poprvé představila začátkem roku 2013 a prodej zahájila v červenci. V současnosti počet jeho majitelů již přesáhl první stovku a dále roste. DAKON si od tohoto kotle hodně slibuje. Proč tomu tak je, o tom jsme hovořili s Dr. Gabrielem Bartakovicsem, generálním ředitelem společnosti Bosch Termotechnika, s.r.o. a Ing. Lubošem Morávkem, který je odpovědný za značku DAKON.

Image 1Obr. 1 • DAKON FB Automat, levostranné provedení (zásobník může být umístěn i vpravo)

Redakce Topin:

Kotel s automatickým přikládáním pevného paliva není na českém trhu žádnou neznámou. V současnosti je na trhu takových kotlů celá řada. Mnohé z nich jsou z dovozu, ale významné zastoupení na prodejích mají i čeští výrobci. Nepřichází DAKON se svou novinkou trochu pozdě?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Podle našeho názoru přicházíme v dobrý čas. Naši budoucí zákazníci již o existenci kotlů s automatickým přikládáním pevného paliva vědí, slyšeli o jejich výhodách či nevýhodách, nebo mají i vlastní zkušenosti. Mohou proto srovnávat, co jim který výrobce nabízí a co za to chce. My jdeme na trh v době, kdy má česká poptávka již určitou úroveň, která je pro nás přijatelná i z hlediska velikosti výrobních sérií. Našim cílem není dodávka malého počtu kotlů s nejrůznějšími technickými vymoženostmi, ale většího počtu kotlů, které svou úrovní navazují na povědomí o značce DAKON. Dobrá pověst značky DAKON se tvořila v Československu a později v České republice již od roku 1949. Emisní limity, které zavedlo nové znění Zákona o ochraně ovzduší, připouští uvádět na trh jen kotle s emisní třídou 3. a vyšší. To znamená, že řada uživatelů stávajících starších kotlů DAKON s ručním přikládáním v emisní třídě 2. začne uvažovat o jejich výměně. A pro tuto životní situaci jim nabízíme zajímavé řešení. Zůstat u značky DAKON, která je nezklamala a je stále česká, neboť největší podíl práce na výrobcích DAKON mají zaměstnanci závodu v Albrechticích. Protože mnozí ze stávajících uživatelů kotlů DAKON s manuálním přikládáním touží po větším komfortu, tak je tu pro ně kotel FB2 Automat. Očekáváme pochopitelně zájem i od těch, kteří se značkou DAKON dosud zkušenosti nemají. Které osloví solidní konstrukce kotle, provozní parametry a příznivá cena.

Image 2Obr. 2 •

Redakce Topin:

Na dnes již klasické kotle DAKON s ručním přikládáním může potenciální zájemce narazit doslova na každém rohu. Nabízeny jsou nejen v odborných velkoobchodech, ale není výjimkou je vidět v prodejnách řetězců „udělej-si-sám“, ale i v relativně malých prodejnách na maloměstech. Budou v těchto místech dostupné i automaty?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Automatické kotle budeme dodávat jen odborným velkoobchodům. Důvod je zásadní. Automaty k uvedení do provozu vyžadují mnohem větší odborné znalosti, než kotle ruční. Jsou vybaveny řídicí elektronikou, takže nestačí jen kvalifikace topenář-instalatér, ale je nutná i elektrokvalifikace. A samozřejmě zaškolení u nás. Nemůžeme vyloučit, že se automat objeví v nabídce maloobchodu, případně i na některém z e-shopů na internetu. Pro uznání záruky však zůstane nutná odborná instalace. Je známo, že uvedení kotle do provozu není levná záležitost, pokud řemeslník se svou službou nedodává i kotel. Kupující by proto vždy měl sečíst nákupní cenu, cenu za uvedení do provozu a ještě zohlednit, zda bude od nás mít plnou záruku.

Redakce Topin:

Co si myslíte o ekologických vlastnostech kotle FB2 Automat?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Pro plynové kotle lze získat české označení Ekologicky šetrný výrobek. Známý je rovněž německý Modrý anděl, ale i další značky. S pevnými palivy, především s typicky českou specialitou, tříděným hnědým uhlím, je problém. Na západ, jih i sever od Čech je jejich použití, s výjimkou dřevěných pelet, pro domácnosti prakticky vyloučeno. Obecně přípustné jsou v zemích východním směrem. Pokud někdo pevná paliva k vytápění využívá, tak je motivován jejich nižší cenou. Tento motiv je natolik silný, že spíše potřebuje brzdu než podporu. Ekologické cíle, ochrana životního prostředí, proto jdou jinou cestou, cestou zpřísňování emisních limitů. A na to jsme jako značka DAKON zareagovali.

Redakce Topin:

Tím myslíte skutečnost, že FB2 Automat splňuje požadavky 3. emisní třídy?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Nejen tento kotel DAKON je ve třídě 3. Týká se to i nástupce velmi oblíbených kotlů DOR s ručním přikládáním. Na trhu již je varianta DOR F, která rovněž splňuje požadavky 3. emisní třídy. V perspektivní emisní třídě 3. tak v současnosti nabízíme, pro spalování hnědého uhlí, jak kotel s ručním přikládáním, tak kotel s automatickým přikládáním a elektronickým řízením spalovacího procesu. Pro ucelenost informace dodávám, že ve třidě 3. je i náš kotel KP PYRO F na kusové dřevo s pyrolytickým spalováním. Jak jsem již nepřímo naznačil v jedné z předchozích odpovědí, tak nepočítáme s exportem automatů DAKON do západní části Evropy. Je možné, že nějaké příležitosti se najdou směrem na východ. Vzhledem k celosvětové působnosti koncernu Bosch se pokusíme najít prodejní příležitosti i mimo Evropu.

Image 3Obr. 3 • DAKON DOR F

Redakce Topin:

Ve svých odpovědích zdůrazňujete český původ kotlů DAKON. Ovšem koncern Bosch je německý, vy pocházíte z Rakouska, všichni jsme členy Evropské unie. Tak proč takový zápal pro Česko?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Značka DAKON má v koncernu Bosch ojedinělé postavení kompetenčního centra pro pevná paliva. Nutno říci, že nám dalo velkou práci obhájit požadavek, aby v čele výrobního závodu české značky DAKON stál Čech, aniž by se přitom snižovaly požadavky na jeho odborné schopnosti. To se podařilo a nutno říci, že do lidí zaměstnaných v krnovském a albrechtickém závodě to vlilo hodně optimismu. V době jednoho roku se podařilo vyvinout automatický kotel FB2 Automat, což je v koncernu Bosch ojedinělá skutečnost. Také modernizace kotle DOR, spojená s přechodem do perspektivní emisní třídy 3., je pro zaměstnance výrobního závodu DAKON v Albrechticích srdeční záležitostí. Konečně vidí, že značka, se kterou mnozí spojili velkou část svého života, má budoucnost. Zásluhu na změnách má samozřejmě i mladý vývojový tým sídlící v Krnově. Koncern Bosch vytvořil podmínky pro jeho práci, například zkušebna umožňující dlouhodobé zkoušky kotlů na pevná paliva je na české poměry ojedinělá, ale technické myšlenky dodali vývojoví pracovníci z Čech. Proto tak silně zdůrazňuji, že značka DAKON je česká a je primárně určena pro Česko. Jedinou zásadní výjimkou je postupně sjednocovaný design kotlů DAKON, který je dílem koncernového designového centra Bosch.

Redakce Topin:

Nutnost provozovat kotel na pevná paliva s emisní třídou 3. vede k tomu, že se na trhu objevila nabídka nejrůznějších konstrukcí hořáků s automatickým podáváním paliva, které jejich dodavatelé montují do starších kotlů třídy 2. s tím, že pak požadavky třídy 3. splní. Existuje řešení, za které byste se mohli v případě kotlů DAKON zaručit?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Žádné takové řešení neexistuje, žádné jsme společně s kotlem necertifikovali. Náš názor je ten, že uživatel od kotle značky DAKON očekává spolehlivost a dlouhou dobu provozu. Z této filozofie nově vyplývá i částečné uplatnění litinových prvků v konstrukci kotlů především tam, kde je jejich životnost delší než dílů plechových. Investovat do přestavby starého kotle 30 až 35 tisíc korun bez jistoty, jak dlouho kotel ještě vydrží, zda nebudou problémy při prokazování jeho emisních parametrů, se nám jeví jako cesta pro zákazníka nevýhodná a pro nás s možností velkého poškození pověsti značky DAKON. Proto ji nepodporujeme. Zabývali jsme se již i stížnostmi na funkci kotlů DAKON po jejich přestavbě, ale bohužel jsme majitelům těchto kotlů, vzhledem k necertifikovanému zásahu do konstrukce kotle, již nemohli nijak bezplatně pomoci.

Redakce Topin:

U kotlů s automatickým přikládáním pevných paliv se objevují různé technické finty, které zvyšují komfort. Například automatické čištění, automatizovaný přísun paliva do zásobníku atp. Váš FB2 Automat nic takového nenabízí ani jako doplňkovou výbavu. Proč?

Dr. Gabriel Bartakovics:

Odpověď je třeba hledat ve struktuře současných uživatelů kotlů na pevná paliva. Proč k vytápění nepoužívají plně automatizované kotle na zemní plyn nebo třeba tepelná čerpadla? Protože chtějí nejnižší možné náklady při co nejnižších pořizovacích nákladech s tím, že při tom zhodnotí svou práci spojenou s manipulací palivem, údržbou kotle. Zásadním požadavkem je co nejnižší pořizovací cena. Ani pro nás není problém nabídnout trhu plně automatizovaný kotel na pevná paliva s minimem obslužných prací. Například koncernová značka Buderus takový kotel nabízí. Ovšem jeho cena je mimo možnosti typických zájemců o vytápění pevnými palivy, a proto prodeje tohoto kotle v Česku nejsou významné. DAKON tuto, svým způsobem, chybu udělat nechce. Poučili jsme se i od vývoje, kterým prošli jiní výrobci, a věříme, že se nám podařilo etapu testování požadavků trhu úspěšně přeskočit. Proto FB2 Automat nenabízí více, než je nutné, odpovídá současnému standardu a cena kotle je pro české zákazníky zajímavá. Přeskočení etapy tržního testování neznamená, že bychom ze stavu návrhu konstrukce kotle přeskočili rovnou do fáze výroby. Naopak, velmi intenzivně jsme získávali názory, co zákazníci od automatického kotle očekávají, co potřebují, co je nutné, a proto má kotel například jak levostranné, tak pravostranné provedení.

Je zajímavé, že uživatelé kotlů na pevná paliva o podmínkách provozu těchto kotlů vědí mnohem více, než uživatelé kotlů na plyn, kteří se, nutno zdůraznit oprávněně, spoléhají na kotlovou automatiku. Očekávat od uživatelů plynových kotlů nějaké podněty vedoucí k optimalizaci jejich konstrukce je nereálné. V případě našeho automatického kotle na pevná paliva se nám jich však sešlo hodně.

Redakce Topin:

Soustřeďme se tedy na technické vlastnosti kotle FB2 Automat. Co považujete za současný standard?

Ing. Luboš Morávek:

Základním standardem je emisní třída 3. Z ní vyplývá, že proces přikládání paliva a jeho spalování musí být řízen. Náš kotel požadavky třídy 3. splňuje pro tři různá paliva. Hnědé uhlí, černé uhlí a dřevěné pelety. Každé z těchto paliv má jiné požadavky na řízení spalovacího procesu. Proto si musí uživatel na řídicí jednotce nastavit právě využívaný druh paliva.

Image 4Obr. 4 •

Standardem je řízení směšovacích ventilů pro dva okruhy. Klasicky jde o okruh přípravy teplé vody v zásobníku a okruh pro vytápění. Při průzkumu požadavků potenciálních zákazníků se významně prosadila potřeba řídit ještě jeden okruh navíc. S instalací automatu totiž počítají i lidé, kteří si staví nové nebo modernizují starší domy a v koncepci jejich otopné soustavy je požadavek na kombinaci dvou vytápěcích okruhů s různými teplotami. Například pro podlahové vytápění a radiátory, teplovzdušné vytápění aj. Rozšíření na tři nezávisle řízené okruhy umožňuje řídicí jednotka kotle po přidání dodatečného modulu.

Standardem jsou rovněž dobře proškolení technici, aby instalace kotle a jeho uvedení do provozu proběhly v krátkém čase, odborně bez chyby a s plnou zárukou od výrobce. Techniků, kteří byli proškoleni u značky DAKON je hodně, ale nikoliv všichni mohou instalovat automat. V první fázi jsme území České republiky pokryli tak, že si proškolení prakticky nekonkurovali. Jak se zvedá zájem o automat, tak počet oprávněných k instalaci automatu roste a z tohoto vývoje mají výhodu zákazníci.

Redakce Topin:

Rozdíl ceny kotle s ručním přikládáním a kotle s automatickým přikládáním je řádově 40 tisíc korun. Dr. Bartakovics zdůraznil význam nízké ceny pro ty, kteří využívají pevná paliva. Není tento rozdíl demotivující?

Ing. Luboš Morávek:

V obchodních plánech značky DAKON počítáme s pomalým poklesem zájmu o kotle s ručním přikládáním. Nikoliv s náhlým, skokovým, ale přece jen počet lidí ochotných každých 6 až 8 hodin chodit přikládat palivo postupně ubývá. Když se však interval obsluhy kotle prodlouží na den nebo i déle, tak zájemců o pevné palivo neubývá, naopak přibývá. Těmto lidem nevadí manipulace s uhlím, s popelem, nutnost kotel ručně čistit, ale zásadní je požadavek chodit ke kotli maximálně jednou za den. To jim FB2 Automat umožní a řeší tedy jejich časové možnosti. Lidé chápou, že za takový kotel musí zaplatit více.

Druhým pozitivním motivem je úspora paliva. Automaticky řízené přikládání i spalování paliva je spojené se zvýšením účinnosti spalovacího procesu. Provozovatel automatu spotřebuje na stejný tepelný komfort ve svém domě méně paliva než s kotlem na ruční přikládání, ušetří. S menší spotřebou paliva souvisí snížená produkce popela, tedy méně práce s jeho vyvážením, ale to u lidí využívajících pevná paliva, a svou manuální práci, není až tak podstatný faktor. Stanovit přesně, kolik paliva se automatem ušetří, je závislé na konkrétních podmínkách. Ale například i v časopise Topin se lze dočíst, že za obecně přijatelnou hodnotu rozdílu účinností mezi ručním a automatickým kotlem lze považovat asi 20 %. To znamená, že uvedený rozdíl 40 tisíc korun v pořizovací hodnotě kotlů se vrátí do 5 let.

Redakce Topin:

A pokud k tomu zákazník získá dotaci, tak dříve.

Dr. Gabriel Bartakovics:

Dotace jsou nástrojem státu podporujícím přechod k ekologičtějším zdrojům tepla. Bohužel jejich nepravidelnost, omezené časové působení, způsobují výrobcům a celému navazujícímu obchodnímu a realizačnímu řetězci problémy. Zákazníci při naději na dotaci odkládají své záměry do doby, kdy budou dotace vyhlášeny. Není však řídkým případem stav, kdy zákazník deklaruje svůj zájem dopředu, ale po vyhlášení dotace jej zruší, neboť si jej rozmyslel, aktuálně nemá peníze atp. I v běžném plynulém vývoji tržního prostředí se to stává, ale existence dotací tyto problémy kumuluje do omezeného časového úseku. Na jedné straně jsme proto rádi, že dotace existují a mělo by na ně být vynakládáno více státních prostředků, aby se životní prostředí více chránilo, na druhé straně bychom byli rádi, kdyby dotace vůbec nebyly a trh se vyvíjel plynule.

Image 5Obr. 5 •

Redakce Topin:

Rád bych se trochu více dozvěděl o technických detailech kotle FB2 Automat. Kotle DAKON na pevné uhlí byly tradičně svařovány z ocelového plechu. Jedinou výjimkou byl litinový rošt. V automatu je litinových dílů více, zajímavý je například litinový podávací šnek. Má tento prvek nějakou výhodu oproti podávacímu šneku svařenému z ocelové tyče a plechové šroubovice?

Ing. Luboš Morávek:

Pokusím se na tuto otázku co nejlépe odpovědět sám, protože se našeho rozhovoru neúčastní žádný z tvůrců kotle. Pohled výrobce i uživatele kotle se může odlišovat. Podle nás má pro uživatele litinový šnek výhodu v tom, že jeho povrch tvoří plynulé linie, bez ostrých rohů či koutů, ve kterých by mohly ulpívat kousky paliva, a šnek by se zanášel. Druhou výhodou je změna orientace šroubovice šneku na konci pod hořákem. Šnek se jednosměrně otáčí a dopravuje palivo do středu hořáku. Není žádoucí, aby palivo bylo tlačeno dále, protože pak by se pod tlakem hromadilo na konci misky pod hořákem. Stlačené palivo by se v tomto místě mohlo, v důsledku tepla od hořáku, spékat a vytvářet zábranu pro pohyb šneku a plynulý přísun paliva do hořáku. Proto mění šnekovice za středem hořáku svoji orientaci a palivo, které prošlo za střed hořáku, je tak vytlačováno směrem nahoru do prostoru hoření. U svařovaných šneků znamená změna orientace posledního závitu šnekovice složitější výrobu, a tím i její zdražení. U litinového šneku je to jedno, i proto jsme zvolili toto příznivější řešení. Další nepřehlédnutelnou výhodou je uložení šneku na dvou místech. Toto řešení snižuje opotřebení šneku a minimalizuje možnost jeho zaseknutí.

Redakce Topin:

Mohl byste na závěr rozhovoru doplnit ještě nějakou technickou zajímavost automatu?

Ing. Luboš Morávek:

Pro spokojenost provozovatele kotle je nutné řídit nejen teplotu otopné vody, ale i teplotu spalin. Spalinová ztráta má velký vliv na účinnost, na druhé straně nesmí teplota spalin poklesnout pod určitou hranici, aby pro provoz kotle postačil obvyklý komín bez nutnosti instalovat odtahový spalinový ventilátor. Toto řízení má náš automat také zabudováno v řídicí elektronice.

Redakce Topin:

Děkuji za rozhovor.